Srebreničanke: Juli je mjesec u kojem ožive sve rane

Radiosarajevo.ba
Srebreničanke: Juli je mjesec u kojem ožive sve rane

Danas su u Sarajevu uz suze i tugu ispraćeni posmrtni ostaci 409 ubijenih Srebreničana.

Hatidža Mehmedović je predsjednica Udruženja majki Srebrenice. Danas je u Sarajevo došla, kako kaže "da dočeka najmilije".

"Kad ih nismo mogli dočekati žive, došli smo da ih dočekamo na ovakav način. Ne bih ovo poželila ni zločincima koji su nam ovo uradili. Koliko god poricali genocid, mi znamo ko je sve ovo počinio", rekla je Mehmedović za Radiosarajevo.ba i nastavila:

"Državu ne možemo graditi na klimavim temeljima, želimo se zbog naše djece boriti za na pravdu i pravednost. Haški sud ne može izjednačavati agresora i žrtvu. Juli je mjesec u kojem ožive sve rane. Poruka je da djeca moraju znati istinu, ne da mrze bilo koga, već da zanju šta se dešavalo i da biraju sami put."

Hajra Ćatić, predsjednica Udruženja Žene Srebrenice sa sjedištem u Tuzli sa suzama je izrazila nadu da će pronaći kosti svog sina.

"Prošlo je 18 godina, a nisam ništa našla. Muža sam ukopala, pa sam pronašla mali mir. Živim sa izvještajem koji mi je sin poslao. Napisao je "Ako nam niko ne pomogne, ovo je moje posljednje javljanje" i zaista je i bilo posljednje.
Pokušao se probiti iz Srebrenice do Nezuka. Tu je ostalo na stotine ostataka koje nikad nisu prekopani i pronađeni. Nadam se da će pretražiti i taj lokalitet", rekla nam je Hajra Ćatić.

"Nismo sami kao 1992."

Naser Orić, komandant snaga Armije RBiH u Srebrenici tokom rata u Bosni i Hercegovini, zahvalio je svima koji su danas došli da se poklone ovim žrtvama.

"Puno je toga rečeno dosad, da se ne ponavljamo. Samo ću reći da mi je drago što nismo sami kao 1992", naglasio je Orić.


Naser Orić (Foto: Damir Hajdarbašić, Radiosarajevo.ba)

Sulejman Tihić, predsjednik Stranke demokratske akcije BiH je rekao se i današnjim okupljanjem odaje počast nevinim žrtvama.

"Učinit ćemo sve da budu pronađeni i dostojanstveno sahranjeni, a počinioci zločina adekvatno kažnjeni. 18 godina nakon genocida politički sljedbenici te ideje još uvijek ne odaju počast. To je ono što najviše boli. Nisu problem političari iz Federacije, problem su političara u Banjoj Luci. Shvatili su u cijelom svijetu šta se dešavalo, shvatili su i u Beogradu, ali nisi u Banjoj Luci. Nema promjena svih ovih godina", rekao je Tihić za Radiosarajevo.ba.

Na pitanje da li su Bošnjački političati sve uradili za srebreničke žrtve, Tihić je rekao da su uradili sve ono što je bilo moguće u datim okolnostima i sistemu koji je oktroisan dejtonom.

"Mi želimo da Srebrenica bude Distrikt, da ne bude u RS-u, ali to ne možemo bez međunarodne zajednice, jer političari iz RS-a imaju mehanizam da to zaustane. Stranci neće ništa učiniti, ja sam to shvatio 2008. godine kada sma išao na razgovore sa Dodikom i Čovićem, kad sam ovdje bio napadan od sviju. Mi u neravnopravnoj utakmici moramo učiniti što je moguće više", zaključio je Sulejman Tihić.

Predsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Živko Budimir je rekao kako je svima jasno da se radi o genocidu nad Bošnjacima u Srebrenici, te da sam broj, osim za obitelji stradalih ne bi trebao biti predmetom bilo kakve rasprave o pokušaju da se na taj način umanji zločin koji je počinjen.


Foto: Damir Hajdarbašić, Radiosarajevo.ba

"Ovo su dani kada se svi trebamo sjećati tih strašnih događaja koji su ostavili dubok trag u povijesti bh. društva i naroda u BiH, ali i upozorenje svima nama da se ne smije dogoditi ništa slično", naglasio je Živko Budimir.

Podsjećamo, jutros u 10,00 sati sa Gradskog groblja u Visokom su krenula tri kamiona sa posmrtnim ostacima 409 ubijenih Srebreničana. Nakon prolaska kroz Sarajevo, zadržavanja ispred  zgrade Predsjedništva BiH, Trga Djece Sarajeva, tržnice Markale i Vijećnice, najtužnija kolona je nastavila put prema Srebrenici.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije