Srebreničani svoja sjećanja danas zatvaraju u vremensku kapsulu

Radiosarajevo.ba
Srebreničani svoja sjećanja danas zatvaraju u vremensku kapsulu
Povodom Međunarodnog dana tolerancije u Srebrenici se organizira zabavna i interesantna aktivnost “Vremenska kapsula”.

Cilj ovog događaja je da građani svih uzrasta i starosne dobi izaberu i prikupe razne predmete iz svakodnevnog života iz 2016. godine i pohrane ih u kutiju – vremensku kapsulu – koja će zatim biti zapečaćena i sačuvana za period od naredne 24 godine, da bi tek bila otvorena na Međunarodni dan tolerancije 2040. godine, piše Esrebrenica.

Predmeti koji se mogu sačuvati u Vremenskoj kapsuli za Dan tolerancije su fotografije grada/sela Srebrenice, fotografije vaše porodice, audio/video zapisi, novine, časopisi, posteri, reklame, ambalaže, brošure o lokalnom turizmu, dokumenti iz lokalnih institucija, karte (autobuske, za koncert/sportski događaj), popularne igračke, modni rekviziti, meni iz restorana, vizit kartice, umjetničke djela, domaći zadaci/ispiti i lične poruke upućene sljedećim generacijama Srebreničana.

Ako se odazovete našem pozivu u velikom broju te sakupimo široku kolekciju reprezentativnih predmeta naše svakodnevnice, bit ćemo u mogućnosti da kroz te iste pokažemo narednim generacijama Srebreničana kakav je bio život u Srebrenici 2016. godine.

Nakon 24 godine, Vremenska kapsula će ponovo biti otvorena i njen sadržaj podijeljen s cijelom zajednicom, vašom djecom i vašim unucima.

Svi učesnici stvaranja Vremenske kapsule 2016. godine će biti ponovo pozvani 2040. da podijele svoja iskustva i daju osvrt na prethodnu četvrt životnog vijeka u Srebrenici.

Ovu aktivnost vodi “Koalicija Srebrenica”, grupa od nekoliko nevladinih organizacija, neformalnih i medijskih grupa u Srebrenici, s ciljem da promoviše koheziju lokalne zajednice, dijalog i sveobuhvatni razvoj srebreničke općine. Koalicija se prethodno nazivala “Bunt protiv mržnje”, a preimenovana je 2016. godine pod motom “Samo dobre stvari”.

Koalicija Srebrenica će biti aktivnija tokom narednih godina i težit će ka saradnji sa svim građanima i institucijama u lokalnoj zajednici da bi zajedno izgradili bolje mjesto za život svih građana.

Ova aktivnost održat će se u srijedu 16. novembra u Kulturnom centru Srebrenica između 10.00 i 13.30 sati kada možete donijeti nešto vaše za Vremensku kapsulu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije