Srbija zloupotrijebila potvrde: Građani BiH ostali bez ušteđevina

4
Radiosarajevo.ba
Srbija zloupotrijebila potvrde: Građani BiH ostali bez ušteđevina
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Amila Omersoftić

Ministarstvo finansija Republike Srbije – Uprava za javni dug je na osnovu potvrde Agencije za privatizaciju FBiH odbilo priznati povrat ušteđevine u Invest i JIK banci Beograd za 1.440 štediša iz Federacije BiH i oni su upućeni da svoje pravo dokazuju pred sudom u Beogradu, kazala je predsjednica Udruženja za zaštitu deviznih štediša u BiH Amila Omersoftić.

Ona tvrdi da je do toga došlo jer je Agencija za privatizaciju dostavila netačne informacije o stanju na računima građana.

Na jedinstvenim računima nalaze se evidencije potraživanja od banaka – kazala je Omersoftić na konferenciji za novinare, istakavši da su u ovim podacima netačne informacije da su građanima dostavljena i sredstva.

Amila Omersoftić - undefined

Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Amila Omersoftić

Banke, kako kaže, nisu dostavile sredstva nego su dale podatke o potraživanju.

Štediše su, mišljenja je Omersofrić, ostale bez ušteđevine jer je Srbija koja nije imalo to pravo tražila i dobila potvrde koje je zloupotrijebila.

Omersoftić je također istaknula da će Udruženje za zaštitu deviznih štediša poduzeti pravne korake da se izvrši povrat dokumentacije koju je izdala Agencija za privatizaciju kako bi se spriječila zloupotreba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije