Srbija uputila zahtjev za izručenje Ganića

Radiosarajevo.ba
Srbija uputila zahtjev za izručenje Ganića
(Arhiv)

Pročitajte sve o slučaju Ganić

Ministarstvo pravde Srbije je saopštilo da je nadležnim organima Velike Britanije uputilo molbu za izručenje bivšeg člana Predsjedništva BiH Ejupa Ganića, javlja Beta.

Tri krivična djela ratnog zločina

Molba sa obimnom sudskom dokumentacijom upućena je Velikoj Britaniji radi predaje Ganića (64) Višem sudu u Beogradu u cilju dovršenja krivičnog postupka koji se protiv njega vodi u Srbiji. Britanski sud odredio je da Srbija molbu za izručenje Ganića i prateću sudsku dokumentaciju treba da dostavi do 7. aprila.

Ganić je uhapšen 1. marta na aerodromu Heathrow u Londonu na osnovu zahtjeva srbijanskog tužilaštva za ratne zločine, a zbog napada na kolonu JNA u Sarajevu, 3. maja 1992. godine.

Srpski pravosudni organi pokrenuli su istragu protiv Ganića decembra 2008. godine zbog sumnje da je neposredno, zajedno sa drugim licima, suprotno sporazumu o mirnom povlačenju jedinica JNA iz BiH, izdao naređenja za napade na objekte JNA u Sarajevu - vojnu bolnicu, Dom JNA, kolonu sanitetskih vozila i vojnu kolonu u Dobrovoljačkoj ulici.

Rješenjem o sprovođenju istrage, Ganiću se stavljaju na teret tri krivična djela - ratni zločin protiv ranjenika i bolesnika, protupravno ubijanje i ranjavanje neprijatelja i upotreba nedozvoljenih sredstava borbe, piše B92.net.

Potpisivanje ugovora, pa hapšenje Ganića


I Bosna i Hercegovina, čije Tužilaštvo vodi istragu u „slučaju Dobrovoljačka“, također je uputilo zahtjev za izručenje Ejupa Ganića. Glavni državni tužilac Milorad Barašin smatra da bi Bosna i Hercegovina mogla imati prednost u ovoj situaciji, zbog prakse da je pravno „jači onaj ko je prvi i brži“.

Ganić je u pritvoru u od 1. marta, a četiri dana nije mu bilo dozvoljeno sastajanje s advokatima i članovima porodice. Sud je odbio puštanje na slobodu uz kauciju od 200 hiljada britanskih funti, na šta je uložena žalba, o kojoj će se u četvrtak izjasnisti Viši sud Velike Britanije.

Hapšenje Ganića izazvalo je novu krizu u susjedskim i diplomatskim odnosima Srbije sa Bosnom i Hercegovinom. Dok Srbija uporno traži izručenje Ganića, bosanskohercegovačke vlasti, kao i pravosuđe, kao glavni argument podvlače činjenicu da se u BiH vodi istraga o ovom slučaju.

Zanimljivo je da je na isti dan kada je uhapšen Ganić počelo i suđenje Radovanu Karadžiću u Haaškom tribunalu. Također, dva dana prije hapšenja Ganića, Srbija i BiH su potpisale Ugovor kojim se regulira izvršavanje kazni i vođenje slučaja i istraga koje se tiču obje zemlje. Ustanovljeno je ugovorom da prednost u vođenju postupka ima ona država koja ispunjava sljedeće uslove: počinilac ima prebivalište u toj državi, njen je državljanin i djelo je počinjeno na teritoriju te države.

Bosna i Hercegovina je ispunila sve kriterije po osnovu ovog Ugovora, ali to nije zasmetalo Srbiji da uputi zahtjev za izručenje, i to po osnovi Evropske konvencije o ekstradiciji, a ne na osnovu Interpolovih potjernica, jer su u one u junu prošle godine ukinute.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije