BiH / Srbija odgovorila na notu iz BiH: To je neprihvatljivo...

07. 07. 2020. u 17:19:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 110

Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić odgovorio je na protestnu notu Ministarstva vanjskih poslova BiH u povodu presude Huseinu Mujanoviću, te je kazao da je apsolutno neprihvatljivo i van svake diplomatske prakse da se ona objavi u medijima, a da se tek nakon toga dostavi Beogradu.

Dačić je istakao da je nota poslana putem maila i dodao da se Srbija nikome neće izvinjavati što je osudila one koji su ubijali Srbe. 

Podsjetimo, protestnu notu je uputila ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković zbog presude kojom je bivši komandant Armije BiH Husein Mujanović osuđen na 10 godina zatvora za ratni zločin počinjen nad Srbima,. 

Nakon toga predsjedavajući Predsjedništa Šefik Džaferović pozvao je na razgovor ambasadora Srbije u BiH Aleksandra Đorđevića, a Turković ambasadoricu BiH Aidu Smajić na konsultacije u Sarajevo.

"Pošto je MVP Srbije od strane ambasadorice Aide Smajić obaviješteno da je pozvana na konsultacije u Sarajevo, kao reakciju na takav postupak pozvao sam ambasadora Srbije u BIH Aleksandra Đorđevica na hitne konsultacije u Beograd. Zbog toga neće niti u mogućnosti da se odazove pozivu na sastanak kod Šefika Dzaferovica, i vratit će se u Sarajevo tek nakon se ambasadorica BIH vrati u Beograd", rekao je Dačić. 

Dodaje da je apsolutno neprihvatljivo miješanje u rad pravosudnih organa, a posebno u postupke koji se tiču ratnih zločina, koji su univerzalnog karaktera i gdje svaka žrtva zaslužuje da počinioci budu izvedeni pred lice pravde i kažnjeni za počinjena djela.

"Postavljam pitanje da li su zločini počinjeni nad Srbima manje važni i da li treba da ostanu nekažnjeni? Borba protiv nekažnjivosti zločina je jedno od temeljnih načela savremenog pravnog poretka i vladavine prava. Zašto onda BIH, ako kaže da je to pitanje u njihovoj nadležnosti, nije do sada procesuirala Huseina Mujanovića za zločine nad Srbima u Sarajevu, koji je bio upravnik logora u Hrasnici, koji je protivzakonito zatvorio 30 Srba civila, koji su svirepo mučeni i više njih ubijeni?", postavio je pitanje Dačić.

Jedino rasvjetljavanjem svih zločina počinjenih tokom oružanih sukoba na teritoriji bivše Jugoslavije i procesuiranjem počinilaca može se ostvariti trajno pomirenje, ustvrdio je on. 

"Zakon o organizaciji i nadležnosti državnih organa u postupku za ratne zločine, potpuno je u skladu sa međunarodnim pravom, praksom i običajima u savremenim državama, i u Srbiji nije suđeno samo za zločine protiv Srba, već i protiv Hrvata i Bošnjaka, zbog čega Srbija odbija tvrdnju iz Sarajeva da je riječ o pravno-političkom instrumentu", kazao je Dačić.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA