Sramotno: U Prijedoru obilježen 'dan odbrane od Hrvata i muslimana'

15
Radiosarajevo.ba
Sramotno: U Prijedoru obilježen 'dan odbrane od Hrvata i muslimana'
Foto: RTRS / U prijedoru obilježen "dan odbrane" od Hrvata i muslimana

Uoči Dana bijelih traka i obilježavanja progona Bošnjaka i Hrvata u Prijedoru, gradske vlasti su organizirale događaj nazvan "dan odbrane grada", a tom prilikom upriličene su razne aktivnosti u ovom bh. gradu.

Gradska uprava pozvala je građane da prisustvuju aktivnostima koje su označile 32. godišnjicu odbrane grada od navodnih napada paravojnih muslimanskih i hrvatskih snaga, tvrdeći da je tada 15 boraca izgubilo život, a 26 ih je ranjeno.

Ulice Prijedora bile su poprište defilea, uz izvođenje pjesama poput Veseli se srpski rode i Marš na Drinu, dok su vijenci položeni ispred spomen-ploče Za krst časni. Ovaj događaj odvijao se dan prije obilježavanja Dana bijelih traka, koji će i ove godine biti obilježen u Prijedoru i koji podsjeća na neke od najmonstruoznijih zločina tokom agresija na Bosnu i Hercegovinu.

Otkrivamo zanimljive detalje kako je protekao sastanak u Mostaru te kako se ponašao Milorad Dodik

Otkrivamo zanimljive detalje kako je protekao sastanak u Mostaru te kako se ponašao Milorad Dodik

Podsjetimo, zločini u Prijedoru započeli su napadima srpskih snaga na bošnjačka naselja na Mataruškom brdu i Kozarcu, te otvaranjem logora poput Keraterma, Omarske i Trnopolja između 26. i 30. maja. Na Radio Prijedoru je 31. maja emitiran nalog da "muslimani i Hrvati okače bijele zastave na svoje kuće i nose bijele trake oko ruku".

Nastavak ovog krvavog plana rezultirao je smrću 3.176 osoba, uključujući 102 djece. Do sada je za zločine na prijedorskoj općini doneseno 56 presuda, a otkriveno je preko 400 masovnih grobnica, među kojima se ističe Tomašica, najveća masovna grobnica na Balkanu, otkrivena 2013. godine.

Uprkos ovim strašnim činjenicama, gradska uprava Prijedora koja je organizirala tzv. "dan odbrane", odbija izgradnju spomenika za 102 ubijene djece i ostale žrtve nesrpske nacionalnosti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (15)

/ Povezano

/ Najnovije