Sramotno: Bivši premijer USK se pobunio zbog hapšenja nakon terorističkog napada u Bosanskoj Krupi

Radiosarajevo.ba
Sramotno: Bivši premijer USK se pobunio zbog hapšenja nakon terorističkog napada u Bosanskoj Krupi
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Mustafa Ružnić

Bivši premijer Unsko-sanskog kantona (USK) Mustafa Ružnić oglasio se danas, 28. oktobra povodom terorističkog napada u Bosanskoj Krupi u kojem je 15-godišnjak ubio policajca Ozrena Marana, a ranio njegovog kolegu Avdu Hasanovića.

"Tragičan i bolan događaj iz Bosanske Krupe izgleda nije sam po sebi bio dovoljno težak pa se Tužilaštvo USK pobrinulo da svjedočimo bolesnoj nepravdi i javnoj predstavi s hapšenjima koja zaista vrijeđa zdrav razum.

Za uhapšene građane kažu; 'Oni se za sada ne mogu direktno dovesti u vezu s 15-ogodišnjim napadačem, ali su dio šire policijske akcije u kojoj se prikupljaju dokazi.'!? I na ovakvo vrijeđanje zdravog razuma, izostanak svake logike, očitu nepravdu i posve besmislene priče svi šute! Šuti Vlada USK (Sda, Sdp, Nip, NS, Pomak), šuti Islamska zajednica, šuti Komisija za sigurnost Skupštine USK. Hvala vam svima što šutite i nek vam je na čast, ali ja šutati ne mogu i neću", izjavio je Ružnić.

Burna noć u Parizu puna skandala: Poznat dobitnik nagrade Zlatna lopta 2024.

Burna noć u Parizu puna skandala: Poznat dobitnik nagrade Zlatna lopta 2024.

Bivši premijer USK u istom tonu je nastavio dalje i otvoreno stao u odbranu uhapšenih u Krajini nakon terorističkog napada.

"Hapšenja ljudi koji se čak ne mogu dovesti u vezu s tragičnim događajem i njihovo zadržavanje u pritvoru nisu i ne mogu biti prihvatljiva u slobodnoj državi u kojoj zakon i pravda moraju biti na prvom mjestu! Nikada neću podržati javašluk i neprofesionalizam u radu, ma o kome se radilo, a kamoli očitu nepravdu. Uništeno je i trajno obilježeno nekoliko porodica.

Osobe koje se dovode u vezu sa terorističkim napadom u Bosanskoj Krupi predate u Tužilaštvo BiH

Osobe koje se dovode u vezu sa terorističkim napadom u Bosanskoj Krupi predate u Tužilaštvo BiH

Usmrćen i ranjen policajac, dijete koje je iz ko zna kojih razloga posegnulo za najgorim mogućim činom su tragedija s kojom se treba baviti cijelo društvo kako se ne bi ponovila ali u našim okolnostima čak ni o tome niko ne govori. Nas otvoreno potcjenjuju i svrstavaju u rang stada koje nijemo promatra i ne reaguje. Nema šutnje pa makar javna riječ bila jedini način da pokažemo da nismo stado", zaključio je Ružnić.

Podsjetimo, među uhapšenima su Hakija Kanurić, profesor na Islamsko-pedagoškom fakultetu Univerziteta u Bihaću, Hidajet Mušić, Hajudin Šabić, Dževdet Mujović, Muharem Bajrić, Muhamed Delalić i Rijad Nahić. Iako se za sada ne mogu direktno povezati s maloljetnim napadačem koji je izvršio napad, uhapšeni su dio šire policijske akcije u kojoj se prikupljaju dokazi.

15-godišnji napadač je u četvrtak, 24. oktobra, u policijskoj stanici u Bosanskoj Krupi ubio policajca Ozrena Marana iz Bosanskog Novog i teško ranio drugog policajca, Avdu Hasanovića. Napad je okarakterisan kao terorizam, a maloljetnik je uhapšen i pritvoren nakon ročišta u Općinskom sudu u Bosanskoj Krupi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije