Sramotna poruka bh. ambasadorice u Grčkoj: Nećemo spustiti zastavu 11. jula

23
Radiosarajevo.ba
Sramotna poruka bh. ambasadorice u Grčkoj: Nećemo spustiti zastavu 11. jula
Foto: N1 / Milica Ristović Krstić

Ambasadorica Bosne i Hercegovine u Grčkoj Milica Ristović Krstić izjavila je da je iluzorno očekivati da će ijedan srpski ambasador ispoštovati instrukciju ministrice vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisere Turković da su sva diplomatsko-konzularna predstavništva i misije BiH dužni da spuste zastavu BiH na pola koplja povodom obilježavanja 11. jula kao Dana sjećanja na genocid u Srebrenici.

Krstić je naglasila da Ambasada BiH u Atini neće ni na koji način obilježiti 11. juli, jer je instrukcija Turković donesena bez saglasnosti Predsjedništva BiH i Vijeća ministara.

"Iluzorno je očekivati da će ijedan srpski ambasador ispoštovati ovu instrukciju, posebno nakon otvorenog pisma koje smo svi jedinstveno potpisali povodom 1. marta, ‘takozvanog dana nezavisnosti’ BiH", istakla je Krstić.

Nikšić: Ušli smo u političku krizu. Svaki čas neko prepucavanje i ultimatumi

Nikšić: Ušli smo u političku krizu. Svaki čas neko prepucavanje i ultimatumi

Ona je navela da je ova instrukcija Turković “jedna u nizu istih ili sličnih koje šalje DKP mreži na datume važne samo jednom narodu – bošnjačkom”.

Krstić dodaje da Turković “svjesno urušava ionako već narušene odnose unutar DKP mreže i pojačava tenzije među narodima sprovodeći jednostranu agendu svoje političke partije”.

Turković je pod oznakom hitno poslala instrukcije DKP mreži sa zahtjevom da su sva diplomatsko-konzularna predstavništva i misije BiH dužni da spuste zastavu BiH na pola koplja, da pošalju cirkularnu notu nadležnim ministarstvima vanjskih poslova u zemlji prijema i da su u obavezi da na prigodan i dostojanstven način obilježe 11. juli kao Dan sjećanja na genocid u Srebrenici, piše N1

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (23)

/ Povezano

/ Najnovije