Najtužnija kolona stigla u Sarajevo: Tabuti sa srebreničkim žrtvama ispred Predsjedništva

4
Radiosarajevo.ba
Najtužnija kolona stigla u Sarajevo: Tabuti sa srebreničkim žrtvama ispred Predsjedništva
Foto: N.G./Radiosarajevo.ba / Najtužnija kolona stigla u Sarajevo

Kamion sa posmrtnim ostacima srebreničkih žrtava, položenih na 50 tabuta, stigao je u Sarajevo ispred zgrade Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz Visokog.

Okupili su se brojni građani, članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić te druge političke delegacije.

Do sada je identifikovano i u potočarskoj dolini bijelih nišana ukopana 6.671 žrtva, a ove godine je identifikovano 50 za koje su porodice dale saglasnost da se može obaviti dženaza.

Lideri trojke odgovorili na Dodikove ucjene: Objavili fotografiju na Facebooku, uz samo dvije riječi

Lideri trojke odgovorili na Dodikove ucjene: Objavili fotografiju na Facebooku, uz samo dvije riječi

Kao i ranijih godina, preduzeće “Gradska groblja” Visoko je i ove godine bilo uključeno u organizaciju obilježavanja godišnjice genocida u Srebrenici. To preduzeće od 2003. godine vrši ekshumaciju tijela iz masovnih grobnica te njihovo pripremanje nakon identifikacije za kolektivnu dženazu u Potočarima.

Tužna kolona s tabutima žrtava genocida u Srebrenici prolazi kroz Sarajevo

Posted by Radio Sarajevo on Friday, July 8, 2022

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović kazao je da je obilježavanje 27. godišnjice, u odnosu na prošlu, održava u uvjetima kada je zakonski zabranjeno negiranje genocida.

"To je važan iskorak za budućnost BiH. Mi ćemo se nastaviti boriti za istinu i nikad od toga nećemo odustati. Tragat ćemo za nestalima. Ono što je važno je da se svi oni koji su učestvovali u izbršavanju genocida izvedu pred lice pravde. To što se desilo 1995. u Srebrenici je bila industrija smrti", istakao je Džaferović.

Napomenuo je da nikada ni radi žrtava, ni radi sebe, ne smijemo zaboraviti.

"UN je napravio grešku kada je u pitanju Srebrenica - zaštićena zona. Širom svijeta se donose rezolucije o Srebrenici. Ono što treba kao krajnji rezultat je da takva rezolucija bude usvojena u Srbiji i da zastupnici iz RS glasaju u državnom Parlamentu BiH", zaključio je Džaferović.

Iz Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine saopćeno je da je najmlađa žrtva koja će ove godine biti ukopana Salim Mustafić rođen 1979. godine u mjestu Tokoljaci kod Srebrenice. On je imao 16 godina u momentu kada je ubijen u ljeto 1995. godine. Njegovi posmrtni ostaci su ekshumirani iz masovne grobnice Liplje kod Zvornika, 2006. godine.

"Osim Salima, ove godine bit će ukopana još dva maloljetnika koji su u času smrti imali samo 17 godina: Vahid Smajlović (1978) i Elvir Muminović (1978)", navode iz Instituta.

Najstarija žrtva koje će se ukopati ove godine je Husejin Krdžić. On je imao 59 godina kada je ubijen u julu 1995. godine, a njegovi posmrtni ostaci su pronađeni 2007. godine prilikom ekshumacije u Kamenici. 

Konačan smiraj će ove godine naći i blizanci Hasanović. Semir i Samir su imali samo 20 godina kada su likvidirani.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije