Sramno: Spomenici partizana na Trebeviću zatrpani smećem!

22
F. V.
Sramno: Spomenici partizana na Trebeviću zatrpani smećem!
Foto: Twitter / Grozni prizori na Trebeviću

Dok se na skupovima kao što su oni u Banjoj Luci i Bijeljini veličaju ratni zločinci i saradnici okupatora poput četničkog vođe iz Drugog svjetskog rata, Dragoljuba Draže Mihailovića, a ulice bh. gradova još uvijek nose imena po ličnostima iz mračne prošlosti ove zemlje i regije, spomenici antifašističkim ličnostima se ruše, ili su naprosto krajnje zapušteni.

Takav je slučaj s grobovima dva neznana partizanska borca koji su poginuli pri oslobađanju Sarajeva aprila 1945. godine.

Primitivci iz naše okoline su od ograđenog prostora u kojem se nalaze grobovi antifašista bukvalno napravili odlagalište smeća, što potvrđuju i snimljene fotografije!

Još jedna policijska akcija u u BiH: Oduzeto oko 630 grama marihuane, jedna osoba uhapšena

Još jedna policijska akcija u u BiH: Oduzeto oko 630 grama marihuane, jedna osoba uhapšena

Na ovu sramotu, Vladu Kantona Sarajevo i gradonačelnicu Sarajeva Benjaminu Karić upozorilo je Udruženje građana za afirmaciju, kulture umjetnosti i komunikaciju „VideoArhiv“ iz Sarajeva, pozivajući ih da spomenik očisti i zaštiti.

"Molimo vas očistite ovu odvratnu i bogohulnu sliku divljaštva i primitivizma", naveli su iz ovog udruženja na Twitteru.

Prema dostupnim podacima, ispred nekadašnjeg odmarališta radne organizacije Unioninvest na Ravnama, Trebević, sahranjena su dva neznana jugoslovenska borca.

Grobnice su izgrađene od bijelog granita, kao i nadgrobne ploče. Podignute su na mjestu pogibije neznanih boraca, odmah po oslobođenju Sarajeva. Na grobnicama je ispisan isti tekst.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (22)

/ Povezano

/ Najnovije