UABNOR na Dan borca: Odnos prema Partizanskom groblju ogledalo je odnosa prema državi

0
Fena
UABNOR na Dan borca: Odnos prema Partizanskom groblju ogledalo je odnosa prema državi
Foto: UABNOR Mostar / UABNOR Mostar

Delegacija Udruženja antifašista i boraca NOR-a (UABNOR) Mostar posjetilo je u ponedjeljak, 4. jula, na dan koji se u SFRJ slavio Dan borca, Partizansko spomen groblje u Mostaru.

Pored obilježavanja datuma na koji je 1941. godine Komunistička partija Jugoslavije donijela odluku o podizanju ustankaUABNOR je ovom prilikom još jednom upozorio na uništavanje Partizanskog spomen groblja, nacionalnog spomenika BiH.

„Događaj nismo najavljivali policiji iz razloga što nismo pravili veliko okupljanje građana, nego delegacijsku posjetu. Uprkos tome, dočekale su nas jake policijske snage u cilju zaštite. Od koga ako je Mostar siguran grad kako nas se uporno uvjerava? Istovremeno 22 dana kasnije nema nikakve informacije o toku istrage ili se čeka, kao i obično, da vrijeme učini svoje”, saopćili su iz UABNOR-a.

Pozvali su vlasti da obavijest javnost dokle se došlo s istragom i utvrđivanjem identiteta osoba koje su prije tri sedmice uništile oko 700 ploča s imenima poginulih partizana.

Antifašisti su skrenuli pozornost da je Partizansko groblje zapušteno i neuređeno, iako su u gradskom budžetu predviđena sredstva za njegovo održavanje.

Partizansko spomen groblje je opet prepušteno samo sebi, a zapravo u odnosu prema ovom i ovakvom spomeniku ogleda se odnos prema državi. Hitna akcija ili odstupanje s funkcija jedino je rješenje”, poručili su iz UABNOR-a Mostar.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije