SPUS reagovao na sramnu objavu sarajevske studentice: Učinit ćemo sve kako bi se ovakav govor kaznio

9
Radiosarajevo.ba
SPUS reagovao na sramnu objavu sarajevske studentice: Učinit ćemo sve kako bi se ovakav govor kaznio
Foto: Kolaž / Ratko Mladić, Slađana Todić

Objava Slađane Todić, studentice sarajevskog Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije, koja je jučer, 11. jula, na svom profilu veličala ratnog zločinca Ratka Mladića izazvala je mnoštvo reakcija na društvenim mrežama, ali i fakultetu koji pohađa.

Na storyju koji je Slađana objavila uz tri prsta slavila je genocid koji je počinjen u Srebrenici, a kada su joj kolege skrenule pažnju na to šta radi, ona je navodno odgovorila 'Nek smo vas pobili, odj*bi'.

Tim povodom oglasio se i Studentski Parlament Univerziteta u Sarajevu čije saopćenje preosimo u cijelosti:

Sve veća podrška: Još jedna zemlja objavila da je kosponzor rezolucije o genocidu u Srebrenici

Sve veća podrška: Još jedna zemlja objavila da je kosponzor rezolucije o genocidu u Srebrenici

"Sa žaljenjem i ljutnjom smo zaprimili informaciju kako pojedini studenti UNSA na svojim profilima veličaju presuđene ratne zločince, na dan kada obilježavamo genocid u Srebrenici, najbolniju tačku našeg naroda i naše države. Takvo ponašanje predstavlja gnusan čin koji najstrožije osuđujemo.

U skladu sa postojećim pravilima Univerziteta u Sarajevu, naši predstavnici u tijelima i organima Univerziteta će tražiti hitno sankcionisanje, te izmjenu pravilnika kojima bi se za ovakva ponašanja izricale najstrožije kazne. Također, tražit ćemo da se pod obaveznim predmetima na fakultetima društvene grupacije uvede obavezni predmet o studiju genocida, kako bi mlade generacije učile o stradanjima, sistemskom planiranju i izvršenju genocida nad Bošnjacima 'zaštićene zone UN-a'.

Ovakva ponašanja se ne smiju dešavati, historijske činjenice i sudske presude se ne smiju negirati, bolne rane našeg naroda se ne smiju dirati, te u skladu sa tim, poduzet ćemo sve neophodne korake i radnje kako bi se ovakav govor i ponašanje najstrožije kaznilo i nikada u budućnosti ne ponovilo", navodi se u saopćenju.

Podsjećamo, ranije danas je portal Radiosarajevo.ba kontaktirao dekana Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Jasmina Ahića koji je izjavio sljedeće:

"Jutros sam kao dekan zaprimio prijavu o mogućem neadekvatnom ponašanju studentice fakulteta na društvenim mrežama, kao i sadržaj privatne poruke između studenata, te sam već jutros u okviru svojih nadležnosti pokrenuo proces utvrđivanja činjeničnog stanja i okolnosti u vezi ove prijave koju sam dobio.

Tako da je to sada u postupku i ide prema Etičkom odboru fakulteta koji će dati svoje mišljenje i onda ćemo dalje informisati javnost. Pokrenuo sam sve procedure", kazao je Ahić za portal Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije