Spomenik patrijarhu Pavlu ipak neće ostati u Višegradu

2
Radiosarajevo.ba
Spomenik patrijarhu Pavlu ipak neće ostati u Višegradu
Foto: Twitter / Vjernike iznenadio spomenik poglavaru pravoslavne Crkve

Andrićev institut saopćio je da skulptura srbijanskog patrijarha Pavla od platene žive neće ostati trajno ispred Vizantijskog dvora u Višegradu.

Podsjetimo, djelo umjetnika Ljubomira Lackovića naišlo je na brojne kritike. Mnogi smatraju da više liči na predatora nego na patrijarha.

Građani su ogorčeni i, između ostalog poručuju putem društvenih mreža 'Ljudi moji, za šta sam ja dao pare?'. Nova informacija bi ih, vjerovatno, trebala malo umiriti.

"Patrijarh Pavle će, kao neizbežni stub duhovnosti i srpskog identiteta svakako dobiti spomenik u Andrićgradu među ostalim velikanima srpske kulture, ali tek nakon konkursa koji će raspisati Andrićev institute", piše u saopštenju Instituta.

Istaknimo i to da je spomenik otkriven na Vidovdan. Visok je oko 170 centimetara, a Lacković ga je pravio oko dva mjeseca.

Među onima koji su ismijavali ovo djelo je Dragan Mektić koji je preko Twittera napisao: "Ako sam dobro shvatio ovo je umetnička skulptura blagopočinivšeg Patrijarha Pavla. Ovo je bruka i sramota i bogohuljenje."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije