Špirić: U Savezu za promjene ostaju PDP i SDS, njihov staratelj je Izetbegović

Fena
Špirić: U Savezu za promjene ostaju PDP i SDS, njihov staratelj je Izetbegović
Foto: Parlamentarna skupština BiH / Nikola Špirić
Potpredsjednik SNSD-a Nikola Špirić optužio je danas predstavnike Saveza za promjene da rade na rušenju vlasti i, kako tvrdi, institucija RS-a i da je kao ključna godina za to određena 2018. godina.

O tome, navodi, govori i inicijativa o spajanju lokalnih i općih izbora dogovorena na jučerašnjem sastanku predstavnika stranaka koje čine vlast na nivou BiH.

"Za Savez za promjene je ključna 2018. godina i cilj im je ostati u vlasti, a meta su instutucije RS-a", ustvrdio je Špirić na pres-konferenciji u Banjoj Luci.

Tvrdi i da je na sceni prekompozicija Saveza za promjene, te da im stranci "za staratelja uvode Bakira Izetbegovića".

"Međunarodne adrese su odlučile da uvedu starateljstvo Savezu za promjene, a staratelj je Bakir Izetbegović i sugerisano im je da Savez čine samo PDP i SDS, a da se u laganoj formi oslobode utjecaji Milanka Mihajlice, Adama Šukala, i u budućnosti Dragana Čavića. Pokazali su jučer da su prvu lekciju naučili, jer ih jučer nisu ni pozvali na razgovore u Predsjedništvu BiH. Mislimo da su to procesi kojima će se kretati Savez za promjene i da će udarna pesnica prema RS-u i njenim institucijama biti SDS i PDP, a ovi drugi će imati sporednu ulogu", ustvrdio je.

I zahtjev za uvođenje "plavog dizela" na nivou BiH će, kaže Špirić, ugroziti angažman BiH, odnosno RS-a s MMF-om, a na čemu insistira SDS.

Tvrdi i da sve to vodi uvođenju ministarstva poljoprivrede na nivou BiH.

"Očekivali smo da će predstavnici Saveza za promjene, zajedno s Izetbegovićem i Draganom Čovićem (HDZ) kreirati notu koju će poslati pravosudnim organima BiH o svjedočenju Fahrudina Radončića u Prištini, jer ono baca novo svjetlo na rat u BiH, na šta mi upozoravamo. Međutim, Savez za promjene se jučer pojavio kao portparol politike Bakira Izetbegovića", ustvrdio je Špirić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije