Specijalni savjetnik generalnog sekretara UN Adam Dieng sutra u Predsjedništvu

Radiosarajevo.ba
Specijalni savjetnik generalnog sekretara UN Adam Dieng sutra u Predsjedništvu
Foto: Predsjedništvo BiH / Željko Komšić sastao se sa Adamom Diengom

Specijalni savjetnik generalnog sekretara UN-a Adam Dieng sutra će boraviti u Sarajevu i sastati se sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Željkom Komšićem i savjetnicima druga dva člana Predsjedništva.

Nakon prošlosedmičnog sastanka predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića i Dienga u New Yorku, iz Hrvatske su uslijedile brojne reakcije, piše Patria.

"Hrvatima nametnuti član Predsjedništva Željko Komšić je personifikacija preglasavanja Hrvata BiH. U nedostatku vlastite vizije i sposobnosti za rješavanje problema unutar BiH, svojom stalnom neutemeljenom protuhrvatskom retorikom dodatno potvrđuje kako nije samo nelegitiman, već nije ni relevantan sugovornik kada je riječ o međudržavnim odnosima ili bilo čemu drugome", stoji u izjavi iz Ureda predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović za medije.

Reakcije su uslijedile nakon informacije koju je prenijela Hina, a koju je kasnije demantovao Kabinet Komšića.

"Komšić je istaknuo apsurdnu činjenicu da se sa začuđujućom upornošću i dan danas u entitetu Republika Srpska institucionalno niječe genocid počinjen nad Bošnjacima u Srebrenici i Podrinju, ali i da se, prije svega u susjednoj Hrvatskoj, kroz javno i političko djelovanje pojedinaca niječe zločin genocida nad Srbima, Romima i Židovima u Drugom svjetskom ratu u sklopu kvislinške tvorevine NDH", stoji u saopćenju, kako je prenijela Hina.

Gordan Grlić-Radman, šef hrvatske diplomatije ocijenio je, komentarišući pomenuti izvještaj HINA-e, "da predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić svojim izjavama i ponašanjem djeluje destabilizujuće ne samo na položaj sva tri konstitutivna naroda u BiH, nego i na susjedne zemlje".

"Hrvatska se odredila i osudila sve totalitarne režime… Mi smo okrenuti ka budućnosti pa nas čudi da se Komšić bavi prošlošću umjesto svojim položajem političara u BiH",rekao je Grlić-Radman.

Reagirao je i bivši hrvatski predsjednik Ivo Josipović, te za Radio Slobodna Europa (RSE) kaže kako je ovakva komunikacija u kojoj se komentira naslove posljedica loših međudržavnih odnosa, ali da također generira novo zaoštravanje i probleme u odnosima dviju zemalja.

"Komšićeva izjava o pojedincima stoji, ali ustašofilija ima podršku i u dijelu politike, medija i javnog prostora, pa pogotovo vrijedi ono što sam rekao u Jeruzalemu – da ustaška zmija i dalje sikće. Predsjednika Komšića sasvim sigurno mogu podsjetiti da je ustašofilija u jednom dijelu Bosne i Hercegovine mnogo naglašenija nego u Hrvatskoj, a bogme da imamo i jake pročetničke stavove u Bosni i Hercegovini. Volio bih da predsjednik Komšić i u svojoj zemlji učini sve da se revitalizacija ustaštva i četništva ne dogode", poručio je Josipović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije