Sorensen: Radujem se završetku radova na koridoru 5C

Radiosarajevo.ba
Sorensen: Radujem se završetku radova na koridoru 5C


Specijalni predstavnik EU u Bosni i Hercegovini Peter Sorensen u pratnji direktora JP Autoceste FBiH Ensada Karića posjetio je danas gradilište na tunelu 1. mart (tunel Vijenac) i poddionicu Drivuša – Gorica.

Direktor JP Autoceste Ensad Karić izrazio je zadovoljstvo zbog Sorensenove posjete za koju je rekao da predstavlja podršku onome što to preduzeće radi na izgradnji autoputa.

"Poddionica Drivuša - Gorica za 12 mjeseci treba biti puštena u promet čime će autoputem biti spojena dva velika grada u BiH - Sarajevo i Zenica. JP Autoceste FBiH će kao i dosad  nastaviti svoj posao na transparentan način da bismo do kraja 2014. godine imali završenih 100 kilometara autoputa", izjavio je Karić.

Sorensen je istakao da je EU kao i BiH veoma zainteresovana da koridor 5-C bude završen te da je posvećenost BiH ovom projektu izuzetna jer on stvara nova radna mjesta u zemlji.

"Za BiH je ključno da bude spremna da se nosi s pritiskom koji donosi članstvo u EU a da bi to postigla ekonomski mora imati razvijenu infrastrukturu. Završetkom ovog projekta bit će prepolovljeno vrijeme potrebno za transport kroz BiH", rekao je Sorensen

Potcrtao  je da se raduje okončanju radova na ovoj dionici i putovanju od Sarajeva do Zenice, ali da se posebno raduje finalizaciji kompletnog koridora 5-C i čestitao domaćinima na dosad obavljenom poslu.

"Od 2008. do 2012. izvojili smo više od 60 miliona eura iz IPA fondova za ove projekte i vjerujemo da su politički dogovori neophodni za pokretanje sličnih projekata i stvaranje radnih mjesta. Ali osim cesta tu su i željeznice, aerodromi i riječni putevi čiji razvoj također podstiče zapošljavanju i EU je uvijek spremna da to podrži jer ste vi dio Evrope i od vas se očekuje da se uvežete u našu cestovnu mrežu", rekao je ambasador Sorensen prilikom obilaska gradilišta na tunelu Vijenac i poddionice autoputa Drivuša - Gorica.

Tunel 1. mart i Most 3 na poddionici Drivuša – Gorica predstavljaju značajne infrastrukturne projekte u Bosni i Hercegovini, na čijoj su izgradnji angažovane domaće kompanije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije