Afera "Respirator": Solakov advokat optužio direktora Agencije za javne nabavke

Radiosarajevo.ba
Afera "Respirator": Solakov advokat optužio direktora Agencije za javne nabavke
Foto: Screenshot / Kadrija Kolić

Kadrija Kolić, pravni zastupnik direktora Federalne uprave civilne zaštite Fahrudina Solaka, u saopćenju za javnost optužio je Đenana Salčina, direktora Agencije za javne nabavke BiH, za obmanu.

Podsjetimo, predmet istrage je nabavaka 100 respiratora iz Kine, po cijeni od 10,5 miliona KM, koju je realizovalo Poljoprivredno gazdinstvo "Srebrena malina", u vlasništvu TV voditelja Fikreta Hodžića. Tim povodom jučer je SIPA pretresla i FUCZ i Srebrenu malinu te izuzela dokumentaciju.

"Stenogram koji su mediji objavili jasno svjedoči da je Salčin na sjednici Vlade svima tvrdio jednu stvar u vezi s ovim pitanjem, a kasnije je potpuno iznio drugačije stavove u više navrata, što je dovelo do uznemiravanja javnosti.

Naime, danas objavljeni stenogram u pojedinim medijima, potvrđuje da se na sjednici pozvao na član 10. Zakona o javnim nabavkama i rekao: 'dajemo ugovornim organima na slobodno takvo postupanje da procijene koji predmet nabavke podliježe ovom Zakonu'.

Zatim je dodao da je 'dovoljna samo narudžbenica', te da 'Ono što je bitno istaći, a to će biti jasno u instrukciji jeste da samo ugovorni organ mora donijeti odluku, znači, to je odluka, dvije rečenice, potpiše se direktor gdje kaže, znači, ovaj ugovor izuzima se od Zakona o javnim nabavkama, odnosno ta nabavka'.

Kada su mu ostali učesnici sastanka postavili pitanja u vezi s mogućim nepravilnostima, kazao im je 'Danas je tržišna situacija takva da vi možda ne možete dobiti taj ne znam, koštao 10 hiljada, a vi ga možete sada dobiti za 100 hiljada maraka i to nije vaša greška, ne možete uticati na to. To je tržišna utakmica, možda možemo dobiti negdje iz neke zemlje. Pa, nabavi ga i po 100 hiljada maraka, nije problem, neće vam niko uzeti za zloupotrebu nešto'", navodi advokat Kolić u saopćenju.

Završen pretres: Inspektori satima češljali, iz FUCZ izuzeli brojne podatke

Nakon okončanja posla u firme Srebrena malina, inspektori Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) završili su pretres i prostorija Federalne uprave civilne zaštite, koji je trajao cijeli dan. Kako nam je rečeno u SIPA, izuzeti su podaci iz računara i poslovna dokumentacija. Iz Srebrene maline izuzet je laptop, računar i dokumentacija.



Dodaje da je Salčin, na pitanje premijera FBiH Fadila Novalića koji je član zakona temelj za ovo, Salčin odgovorio da je to upravo član 10.

"Faktički, kao direktor Agencije za javne nabavke Salčin je ovim definisao pravni put kako da se kupe respiratori, a kada su oni kupljeni onda je odjednom promijenio priču. On treba da objasni zašto je dao dva kontradiktorna uputstva i zašto sada i dalje obmanjuje javnost da se trebao provesti otvoreni postupak javne nabavke", istakao je Kolić.

Dodao je da je Salčin govorio da, kada se proglasi stanje nesreće, treba samo narudžbenica, a sada tvrdi da je trebalo javno oglašavanje i provesti proceduru, koja traje minimum do pet mjeseci.

"Sve to što Salčin priča na pravnom nivou, na političkom mu kao podršku daje jedna grupa političara, koji su u suštini pravno nebitni u ovoj priči. Oni se ovdje pojavljuju samo kao medijska pojava, koji su tokom marta, kada je to bilo popularno, govorili da Zakon ne smije biti važniji od zdravlja građana, a onda kada se promijenila medijska percepcija odjednom su zdravlje građanja i stanje u kojem se nalazimo sa nepredvidivim posljedicama korona virusa po dalji zdravstveni položaj naših građana priklonili potpuno zlonamjernim stavovima gospodina Đenana Salčina", kazao je Kolić.

Istakao je da je laž da niko nije iskazao potrebu za respiratore, te da za to ima dokument. Kazao je da Salčin nije dozvolio da iko stručan valorizira kvalitet respiratora.

"Sve bi drugačije izgledalo, ako bismo znali odgovor na pitanje – da li ti respiratori valjaju, odnosno da li je dobavljač ispunio obligaciono pravnu obavezu preuzetu ugovorom", dodao je Kolić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije