Solak: Timovi FUCZ-a prate situaciju na području ZDK-a i saniraju štetu

N. K.
Solak: Timovi FUCZ-a prate situaciju na području ZDK-a i saniraju štetu
Fena / Fahrudin Solak/Arhiv
Padavine koje su tokom vikenda zadesile BiH, donijele su velika oštećenja na području ZDK-a, a posebno na dijelu teritorije općine Maglaj na kojem je i proglašeno stanje prirodne nesreće.

Kako je u razgovoru za Radiosarajevo.ba rekao Fahrudin Solak, direktor Federalne uprave civilne zaštite, uslijed nabujalih potoka pričinjene su velike štete na poljoprivrednim usjevima na ovom području, a i više desetina objekata je poplavljeno.

"Od kada su počele padavine, svi raspoloživi timovi FUCZ se nalaze na području ZDK-a, a posebno na prostoru Maglaja gdje se vrši otklanjanje pričinjene štete. Najveći zahvati se izvode na obalama ispod potočnih mostova koje su uslijed bujica uništene i mislim da bi u narednim danima sva šteta koja je pričinjena, te koju naši timovi mogu sanirati biti i sanirana", kazao je za Radiosarajevo.ba Solak.

Prema njegovim riječima, na ovom području problem nisu stvarale velike rijeke, nego su najveći problem napravile bujice na malim potocima, koji su u većini slučajeva tokom godine suhi, ali su proteklih dana brzo nadošli i pretvorili se u divlje rijeke.

"Najviše kiše je palo na prostoru općine Maglaj gdje je proglašeno stanje prirodne nesreće i to na područjima Maglaj Grad, Stari Grad, Omerdino Polje, Jablanica, Bijela Ploča, Gornji i Donji Rakovac, Moševac, Ravne, Liješnica i Oruče. Predstavnici lokalne zajednice i timovi FUCZ-a svakodnevno su na terenu te rade na popravci štete koje su se desile na infrastrukturi, stambenim i pomoćnim objektima, te u poljoprivredi“, dodaje Fahrudin Solak.

U razgovoru za Radiosarajevo.ba, direktor Federalne uprave civilne zaštite naglašava da od 2014. godine kada su se dogodile najveće poplave u novijoj historiji BiH, FUCZ konstantno radi na unapređenju znanja i tehnika svojih zaposlenika kako bi se što bolje mogli suočiti sa problemima koje nastaju prilikom obilnih padavina.

"U oblasti spašavanja ljudi na vodi, naši timovi pokazuju svu spremnost da u svakom trenutku odgovore izazovima koji se stave pred njih, pa je tako bilo i prošle sedmice kada je velika količina kiše praćena jakim vjetrom pala u centralnom dijelu BiH", ističe Solak.

Fahrudin Solak - undefined

FOTO: Fena / Fahrudin Solak

U narednom period, Solak najavljuje da će FUCZ sa lokalnim zajednicama raditi na implementaciji nekoliko projekata koji že za cilj imati prevenciju od poplava koje nastaju kada se dogode obilne padavine.

"Nadamo se, da će ovi naši projekti biti podržani od lokalnih zajednica koje su uglavnom najviše pogođena kada dođe do padavina, a koje uglavnom gravitiraju napodručju ZDK-a", zaključio je za Radiosarajevo.ba Fahrudin Solak, direktor Federalne uprave civilne zaštite.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije