Solak o odluci Ustavnog suda i mjerama za starije od 65 i mlađe od 18 godina

N. Ka.
Solak o odluci Ustavnog suda i mjerama za starije od 65 i mlađe od 18 godina
Printscreen / Fahrudin Solak

Ustavni sud BiH danas je donio odluku nakon nekoliko apelacija građana o mjeri ograničavanja kretanja za osobe mlađe od 18 i starije od 65 godina.

Zaključeno je da je naredbama Federalnog štaba Civilne zaštite, kojima je naređena zabrana kretanja licima mlađim od 18 godina i starijim od 65 godina na području Federacije BiH, prekršeno pravo na slobodu kretanja iz odredbi Ustava Bosne i Hercegovine i Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda u odnosu na apelante i sva ostala lica u relevantno istoj činjeničnoj i pravnoj situaciji.

Ustavni sud odlučio: Starijima od 65 i mlađima od 18 godina prekršena ljudska prava

Fahrudin Solak, načelnik Federalnog štaba civilne zaštite i direktor Federalne uprave civilne zaštite kazao je za Radiosarajevo.ba da ovom odlukom mjera nije ukinuta, ona je i dalje na snazi.

"Ona će ostati kao takva na snazi, s tim da odluka treba posjedovati određene elemente koje su oni naveli u svojoj odluci na apelaciju. Prije svega treba se navesti tačan datum do kada se primjenjuje, da se u samoj naredbi navede da će se kontinuirano pratiti situacija na terenu i da će se po potrebi donositi ublažavanje mjera. Treba se navesti i na osnovu kojih se parametara uvela ova odluka", kazao je Solak.

On je istaknuo da se od ponedjeljka planira i izmjena ove naredbe, kojom će se ako ostane ovakvo stanje olakšati ov mjera.

"Danas smo razgovali i sa našim epidemiolozima o mjera koje bi se možda mogle ublažiti od početka Ramazana. Nije još uvijek donesena nikakva odluka u petak ujutro će Federalni štab zasjedati. Bilo je razgovora o radu pojedinih privrenih subjekata i potencijalno promijeni trajanja zabrane kretanja", zaključio je Solak.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije