Šokantne tvrnje njemačkog medija: "Dva savjetnika vezana za sigurnosni aparat Srbije rade za Nešića"

4
Radiosarajevo.ba
Šokantne tvrnje njemačkog medija: "Dva savjetnika vezana za sigurnosni aparat Srbije rade za Nešića"
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Nenad Nešić

Njemački medij Der Standard objavio je analizu u kojoj su se osvrnuli na proteste u BiH koji su organizovani na entitetskoj liniji kao vid podrške predsjedniku bh. entiteta RS Miloradu Dodiku.

Navode da je Dodik tijesni saveznik ruskog lidera Vladimira Putina.

"Dodik često inscenira krize koje ugrožavaju državu Bosnu i Hercegovinu kako bi je dugoročno destabilizirao i uništio, a podršku za takvo djelovanje pruža i Kremlj, s ciljem stvaranja nestabilnosti na Balkanu", navodi Der Standard uz naglasak da pristalice Dodika zahtijevaju neustavna i razorna odvajanja entiteta RS i provociraju slogane poput "Granica postoji", sugerišući time stvaranje nove državne granice između Federacije i RS.

Uz Donat za 7 dana do zdravih navika za život bez žgaravice

Uz Donat za 7 dana do zdravih navika za život bez žgaravice

Osvrnuli su se i na učestale napade na povratnike u manjem bh. entitetu.

"U ovom napetom stanju, prijetnje Dodika i tzv. "protesti" uz liniju entiteta izazivaju strah među stanovništvom. Posebno zabrinjavajuće je što se situaciju sigurnosti teško može kontrolirati putem institucija. Naime, ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine trenutno je pod uticajem interesa susjedne Srbije zbog nove koalicije na državnom nivou.

Dva savjetnika iz sigurnosnih struktura Srbije sada rade za ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine, koje vodi srpski nacionalist Nenad Nešić. Stručnjaci za sigurnost pretpostavljaju da će se pod uticajem ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine, u slučaju ozbiljnih problema, sigurnosne snage Bosne i Hercegovine uzdržati od djelovanja u zaštiti države. S druge strane, policija RS smatra se nekonstitucijskom i mogla bi se podržati Dodika u kriznoj situaciji", navodi ovaj njemački medij.

Njemački medij: Do 2022. godine u RS ubijeno 13 povratnika, hoće li EUFOR reagovati?

Njemački medij: Do 2022. godine u RS ubijeno 13 povratnika, hoće li EUFOR reagovati?

Ističu da je mandat EUFOR-a također ograničen kada je u pitanju 'obuzdavanje' policije RS u cjelini. Jedan od najvećih sigurnosnih problema je što EUFOR raspolaže vrlo malim brojem trupa, trenutno 1.350 vojnika.

"S takvim brojem vojnika, u slučaju ozbiljnog sukoba, mogli bi samo zauzeti aerodrom u Sarajevu, ali ne i zaštititi stanovništvo".

Osvrnuli su se na posjetu Thomasa Goffusa, pomoćnika generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga, Bosni i Hercegovini. Goffus je bio šokiran sigurnosnom situacijom te kazao je da nije mislio da je situacija tako ozbiljna. Pozvao je na hitno povećanje broja vojnika EUFOR-a za barem 1.000 pripadnika.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije