Softić: Nedolazak delegata "kupovina vremena", Čolak: Opravdani izostanci

Fena
Softić: Nedolazak delegata "kupovina vremena", Čolak: Opravdani izostanci
Foto: Radiosarajevo.ba / Safet Softić i Bariša Čolak
Sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine danas nije održana zbog nedostatka kvoruma, odnosno nedolaska tri delegata iz hrvatskog naroda.

Prvi zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Safet Softić (SDA) je, nakon što je prekinuta sjednica tog doma zbog nedostatka kvoruma, izjavio novinarima da je Klub Bošnjaka do sada pokazao da je za predložene izmjene Izbornog zakona BiH koje je Dom trebao razmatrati i da su za svaku vrstu onemogućavanja krađe na izborima.

Zbog nedostatka kvoruma nije održana sjednica Doma naroda PSBiH

Što se tiče današnjeg nedolaska tri delegata iz Kluba hrvatskog naroda, Softić misli da je to "kupovina vremena, kako bismo ušli u raspisivanje izbora bez ovih izmjena“.

"Čini mi se da je to više nego jasno. Naravno, moguće je da ljudi imaju opravdane razloge da ne dođu na sjednicu, ali to se za ovaj mandat, koliko je meni poznato, nikada nije dogodilo, jer na Kolegiju Doma naroda vodimo računa o tome da obezbijedimo termin na kojem mogu biti svi prisutni", kazao je Softić.

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH, je na sjednici koja je bila zakazana za danas, između ostalog trebalo da razmatra zahtjev Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH da se Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH razmatra po hitnom postupku.

Predložene izmjene, koje je ranije podržao Predstavnički dom državnog parlamenta, predviđaju optičko skeniranje glasačkih listića, uvođenje video-nadzora na glasačka mjesta i uzimanje otisaka prstiju.

Drugi zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH Bariša Čolak kazao je da je nedolazak dva delegata iz Kluba hrvatskog naroda na sjednicu opravdan, to su Ljilja Zovko, koja je imala smrtni slučaj i Zdenka Džambas, koja je bolesna.

"Što se tiče Maria Karamatića, najbolje da vam on da svoje obrazloženje. On je rekao da ne može doći danas na sjednicu", istakao je Čolak.

Upitan da li Hrvati bojkotuju sjednicu Doma naroda kako ne bi došlo do usvajanja izmjena Izbornog zakona BiH, Čolak je odgovorio da je on danas tu i da to dovoljno govori.

Također, nije htio komentirati kako bi danas glasao o izmjeni Izbornog zakona koji se odnosi na skeniranje glasačkih listića, jer kako kaže, o tome ne može unaprijed govoriti.

"Dobili smo negativno mišljenje Centralne izborne komisije i tu je jako dobro obrazloženo da to zaista nije moguće u ovom trenutku napraviti", kazao je.

Smatra da je potrebno prethodno napraviti strategiju za uvođenje novih tehnologija i formirati interresornu radnu grupu između Vijeća ministara i Centralne izborne komisije.

"Ništa od toga nije napravljeno. Još uvijek nismo dobili mišljenje od Vijeća ministara BiH, a znam da je mišljenje Ministarstva finansija i trezora BiH negativno", zaključio je Čolak.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije