SNSD: Savez za promjene svojom politikom je pokazao da je podanik Sarajeva

Radiosarajevo.ba
SNSD: Savez za promjene svojom politikom je pokazao da je podanik Sarajeva
FOTO: AA / Milorad Dodik
Partije okupljenje u Savezu za promjene koje vrše vlast u zajedničkim institucijama BiH, ignoriranjem poziva na zajednički dogovor u Republici Srpskoj zbog prijetnji RS-u koje je izrekao Bakir Izetbegović, zacementirale su svoju podaničku politiku.

"Danas je potpuno jasno da Republika Srpska na njih niti može niti treba da računa, jer Izetbegović nije prijetio ni Dodiku ni njegovoj partiji. Jasno je zaprijetio Republici Srpskoj. Čak ni u saopćenju kojim su se jučer oglasili i to zbog pritiska javnosti, nijednom riječju se nisu osvrnuli na ratne trube iz Sarajeva, već samo na Izetbegovićevu izjavu o Kosovu, ne bi li javnost u Srbiji kako uvjerili da su patriote", ističe se u saopćenju iz SNSD-a.

Iz SNSD-a navode da nije tačno da predstavnici Saveza za promjene svojim prisustvom u zajedničkim institucijama čuvaju interese Republike Srpske jer bi, navodno, tamo neko nešto usvajao bez Srba.

"Bez Srba u zajedničkim institucijama nema uslova za odlučivanje i to je svima jasno. Oni tamo čuvaju svoje fotelje i ogromne plate i to narodu u Republici Srpskoj mora da bude jasno", naglašava se u saopštenju.

Iz SNSD-a ističu da partije iz Saveza za promjene ne poštuju ni Narodnu skupštinu RS-a, ni Vladu RS-a, ni predsjednika RS-a, kao ni izbornu volju svojih birača, jer biračima nisu saopštili da će voditi ovakvu politiku.

Sad je jasno, navodi se u saopštenju, da je njima "Republika Srpska prostor sa koga kradu glasove i na tacni ih nose Izetbegoviću u Sarajevo".

"Ako ovakve prijetnje koje smo čuli, i to ne od bilo koga, nisu bile dovoljan razlog da se sve stranke koje okupljaju srpsko biračko tijelo sastanu i zauzmu zajednički stav, ne vjerujemo da postoji više ikakva šansa za bilo kakav ozbiljan nacionalni dijalog sa njima. Oni nemaju jasan i nedsvosmislen stav ni o jednom nacionalnom i važnom pitanju za Republiku Srpsku", zaključuje se u saopštenju SNSD-a.

Podsjećamo, predsjednik SNSD-a Milorad Dodik, predsjednik DNS-a Marko Pavić i predsjednik SP-a Petar Đokić pozvali su jučer srpske predstavnike u zajedničkim institucijama BiH da obustave rad i napuste te institucije zbog prijetnje ratom Republici Srpskoj.

"Pozivamo partije okupljene u Savezu za promjene koji čine vlast u zajedničkim institucijama BiH da bez odlaganja napuste institucije BiH i vrate se na konsultacije u Republiku Srpsku, gdje bi sa ostalim partijama koje su prisutne u sadašnjem sazivu Narodne skupštine Srpske postigle dogovor o zajedničkom odgovoru na prijetnju ratom koja je juče upućena iz Sarajeva", navedeno je u zajedničkom saopštenju SNSD-a, DNS-a i SP-a.

Predstavnici Saveza za promjene odbili su ovaj poziv tvrdeći da srpski predstavnici sve dok su u zajedničkim institucijama mogu da blokiraju bilo koju odluku štetnu po Republiku Srpsku, te da ne razumiju pozive na, kako kažu, bježaniju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije