Džaferović: Rad Parlamentarne skupštine BiH se dovodi u pitanje

Fena
Džaferović: Rad Parlamentarne skupštine BiH se dovodi u pitanje
0 / Džaferović: Kandidat SDA za člana Predsjedištva Bosne i Hercegovine

Zamjenik predsjedavajuće Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Šefik Džaferović je, nakon što je odgođeno održavanje sjednice tog doma, izjavio novinarima da su danas na nastavku sjednice konstatirali da je od 14 zastupnika iz entiteta Republika Srpska prisutan samo jedan zastupnik, da imaju kvorum za rad Predstavničkog doma, ali je vrlo problematično pitanje da li imaju uvjete i za odlučivanje.

"Zbog toga smo kolegica Borjana Krišto i ja odlučili da se današnja sjednica odgodi, jer zaista mislim da je problem oko načina odlučivanja", pojasnio je Džaferović, te dodao da će o terminu nastavka sjednice zastupnici biti obaviješteni.

Istaknuo je da mu nije drago što se ovakve stvari dešavaju i da se "rad Parlamentarne skupštine BiH dovodi u pitanje".

"Ovo što smo mogli vidjeti u javnosti i kao razloge koji se ističu, ne stoji. Niti je Bakir Izetbegović, niti bilo ko od nas dao bilo kakvu izjavu koja bi mogla da dovede do ovakvog postupka", naveo je Džaferović.

On misli da je riječ o pušaju da se napravi neka vrsta krize i u BiH i u odnosima između Republike Srbije i BiH "radi unutrašnjo-političkih prilika u samoj Srbiji, a možda i kod nekih zvaničnika iz entiteta Republika Srpska".    

Prema njegovim riječima, to je nešto što je neprihvatljivo.

"Parlamentarna skupština BiH, institucije BiH, niti mogu niti smiju biti talac bilo kakvih ponašanja. Mi funkcioniramo po Dejtonskom mirovnom sporazumu. Dužni smo da ga poštujemo. Nedolazak na sjednice Predstavničkog doma i neučestvovanje u radu institucija BiH predstavlja tešku povredu Dejtonskog mirovnog sporazuma",  istaknuo je Džaferović.

Dodao je da svako onaj ko se ponaša na takav način treba biti svjestan šta to znači i posljedica koje iz toga mogu da proizađu.

Nastavak sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH zakazan za danas nije održan zbog nedostatka kvoruma za odlučivanje.

Na početku sjednice predsjedavajuća Predstavničkog doma PSBiH Borjana Krišto je informirala zastupnike da imaju kvorum za rad, ali ne i za odlučivanje.

"Iz Kluba SDS-a, odnosno Saveza za promjene, smo dobili najavu da neće prisustvovati današnjoj sjednici Zastupničkog doma", kazala je Krišto.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije