Ivanić sazvao konsultacije sa srpskim predstavnicima u institucijama BiH

Radiosarajevo.ba
Ivanić sazvao konsultacije sa srpskim predstavnicima u institucijama BiH
Srpski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić sazvao je konsultacije s ministrima u Vijeću ministara BiH i poslanicima u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BIH iz Saveza za promjene.

Kako je najavljeno iz Ivanićevog kabineta, konsultacije su sazvane u vezi s aktuelnom političkoj situaciji u Republici Srpskoj i BiH, tačnije zbog izjava pojedinih članova Predsjedništva BiH prethodnih dana.

Podsjećamo, posljednjih dana velika prašina u cijeloj regiji podigla se nakon pogrešne interpretacije pojedinih izjava iz intervjua koji je bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović dao za Deutsche Welle.

On se u ovom intervjuu osvnuo na niz problema s kojima se BiH suočava, ali i na priznanje nezavisnosti Republike Kosovo. Vrlo brzo brojni srbijanski mediji su, sa senzacionalističkim naslovima, prenijeli određene izjave, a posebno je mnoge zainteresiralo to što je Izetbegović prokomentirao da je spreman i na najgori mogući scenario kao što je rat.

Sve to izazvalo je krizu u odnosima političara unutar BiH, ali i krizu između Srbije i BiH, te su vlasti iz RS-a na čelu s Miloradom Dodikom poslale poziv srpskim predstavnicima u zajedničkim institucijama BiH da se povuku, kako bi zajednički dogovorili naredne korake i nastupanje u ovim institucijama.

Konsultacije će biti održane danas u 13 sati, u kabinetu srpskog člana Predsjedništva BiH u Banjoj Luci.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije