SDA: Ovakva haranga iz Srbije je nama dobro poznata još iz 90-ih

Radiosarajevo.ba
SDA: Ovakva haranga iz Srbije je nama dobro poznata još iz 90-ih
SDA odbacuje harangu koja je pokrenuta od dijela srbijanskog establišmenta nakon intervjua člana Predsjedništva BiH iz bošnjačkog naroda i predsjednika SDA Bakira Izetbegovića datog agenciji Deutsche Welle.

Njihovo saopćenje prenosimo u cjelosti:

"Ova i slične harange su nama u BiH dobro poznate još iz 90-tih godina i na njih nećemo nasjesti. Poručujemo svima pa i srbijanskom vodstvu da je odnose sa BiH moguće graditi samo na principima međusobnog uvažavanja, poštivanja i nemiješanja u unutrašnje stvari BiH.

Predsjednik Izetbegović u svom intervjuu nije iznio ništa što do sada nije rečeno. Iznio je stav BiH o nepostojanju konsenzusa o tom pitanju i svoj lični stav. Neće biti moguće graditi dobrosusjedske odnose ukoliko srbijansko vodstvo kao uslov za to postavlja slijeđenje njihovih stavova od strane zvaničnika BiH.

Zar je normalno da BiH i Kosovo, u situaciji kada u BiH ne postoji konsenzus za odluku o priznavanju Kosova kao samostalne države, imaju više administrativnih barijera u međusobnom komuniciranju nego što to ima i sama Srbija? To je na štetu BiH i to treba javno da se kaže. Umjesto toga pozivamo srbijansko vodstvo da se okrene rješavanju brojnih otvorenih pitanja između BiH i Srbije", navode iz SDA.

 

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije