Snijeg napravio dodatne probleme u kampu Lipa

0
Radiosarajevo.ba
Snijeg napravio dodatne probleme u kampu Lipa
Foto: USKinfo / Migranti u kampu Lipa

Vremenski uslovi stvorili su u kampu Lipa kod Bihaća još veće probleme.

Naime, prema pisanjima medija, kamioni ne mogu stići do šatora zbog snijega koji neprestano pada.

Postavljanje šatora za migrante najavljeno je prije nekoliko dana, ali nije riješeno do sada.

Migranti su danas dobili obroke koje dijeli Crveni križ, nakon što su ih odbijali nekoliko dana zbog loših uslova.

Crveni križ grada Bihaća je uz nevladinu organizaciju Ipsia BiH jučer podijelio drva za migrante koji ce sigurno pomoći za grijanje u ovim teškim uslovima.

Također su podijeljeni topli obroci.

Obroci su napravljeni od donacija sljedećih donatora: Heimatstern E.V.M. Minhen, Olvidados Španija i humanitarno udruženje "MD" Željezno Polje. 

Premještaj nedavno najavljen

Prije nekoliko dana, najavljeno je da će se izvršiti premještaj migranata koji još borave na lokaciji šatorskog naselja Lipa, a koji je uništen u nedavnom požaru.

U improvizovanom kampu bit će osigurani osnovni uslovi za život do opremanja privremenog prihvatnog centra Lipa, koji je uspostavljen ranijom odlukom Vijeća ministra BiH.

Ministarstvo sigurnosti BiH tražilo je od Oružanih snaga BiH, kroz zakonske mehanizme, da se upotrijebe resursi inžinjerije koji bi izvodili radove na sanaciji pristupnog puta prema lokaciji Lipa te radove za uspostavljanje snabdjevanja vodom i električnom energijom.

Svim pristutnima je predložen Memorandum o saradnji na uspostavi i funkcionisanju improviziranog šatorskog naselja za smještaj migranata kojim će svi učesnici, u sklopu svojih nadležnosti, dati doprinos u što bržem i efikasnijem uspostavljanju osnovnih uslova za smještaj migranata te pristupiti građevinskim radovima izgradnje PPC Lipa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije