USK / Bihać: Nakon šest dana odbijanja migranti prihvatili obrok

05. 01. 2021. u 14:15:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 14

Migranti u Lipi kod Bihaća nakon šest dana odbijanja prihvatili su danas hranu Crvenog križa. Podijeljeni su lunch paketi, a za popodne se priprema topli obrok – grah. 

"Napore koje smo uložili jučer od strane Crvenog križa USK i danas od Crvenog križa Grada Bihaća da razgovaramo i ubjedimo migrante da prihvate obroke, evo desio se lijep dan gdje su oni to prihvatili i to uz želju da u narednom periodu dobiju ono najneophodnije, a to je da im Crveni križ organizira punjenje baterije mobitela, da se zatvore kiosci koji se nalaze na ledini, koji su ujedno bili nosioci ove pobune jer se tamo spremala hrana", kazao je Selam Midžić, sekretar Crvenog križa Grada Bihaća.

Dodao je da oni koji su imali novac mogli su da jedu na toj lokaciji, dok su drugi migranti gladovali.

"Prezadovoljni smo što smo u mogućnosti podijeliti ove obroke, nahraniti ove ljude, a tokom dana ćemo dostaviti i topli obrok tako da im vratimo na neki način snagu", poručio je Midžić.

Podsjetimo, migranti ostaju pri svojim zahtjevima tražeći bolje uvjete za boravak, krov nad glavom i tri obroka dnevno.

Radovi na opremanju vojnih šatora još uvijek su na čekanju jer se očekuje odluka Predsjedništva Bosne i Hercegovine koja bi dozvolila navedeni angažman Oružanih snaga, prenosi federalna.ba

Nakon najavljenog smještaja migranta u vojne šatore, počet će i obnova kampa Lipa koji je izgorio u požaru 23. decembra 2020. godine.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (1)