Snažna poruka iz Ambasade SAD: 'Mi smo tu sa vama Bosno i Hercegovino, sada i zauvijek'

6
Radiosarajevo.ba
Snažna poruka iz Ambasade SAD: 'Mi smo tu sa vama Bosno i Hercegovino, sada i zauvijek'
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Michael Murphy

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Michael Murphy obratio se povodom 4. jula, Dana nezavisnosti SAD-a. 

Ambasada SAD-a tradicionalno proslavlja ovaj praznik i u Bosni i Hercegovini. Ovu priliku je iskoristio i trenutni ambasador Michael Murphy, koji se obratio građanima Bosne i Hercegovine putem Instagrama

Nakon kratke poruke povodom samog praznika, poslao je i snažnu poruku prijateljstva između Bosne i Hercegovine i SAD-a. 

Konaković uputio oštro pismo Varhelyju: Od čega to Vučić, Dodik i Vi branite srpski narod?!

Konaković uputio oštro pismo Varhelyju: Od čega to Vučić, Dodik i Vi branite srpski narod?!

Murphy je rekao: "Nismo odlučno reagovali kada je etnonacionalistička retorika došla do opasnih nivoa na Balkanu. Kada je rat krenuo u BiH i kada je Sarajevo bilo pod opsadom, i kada je vaš horor došao u naše dnevne sobe putem televizije, nismo odgovorili na vaše pozive. Oklijevali smo, i to predugo. 

S vremenom, odgovorili smo. Nažalost, bilo je prekasno da spasimo hiljade života, uključujući žrtve genocida u Srebrenici. Ali kada smo se uključili, onda smo to uradili odlučno. Uspjeli smo dogovoriti Dejtonski sporazum, koji nije savršen, ali je zaustavio sukob. 

Ambasada SAD podržala Schmidta: "Odluke NSRS bile su protuustavne i smišljeni ataci na Dayton"

Ambasada SAD podržala Schmidta: "Odluke NSRS bile su protuustavne i smišljeni ataci na Dayton"

Danas, ovaj sporazum je predmet diskusije, pogrešnih interpretacija i često je okrivljen za etničke probleme u zemlji. Tačno je da su politički lideri prokockali šansu za održiv mir i odlučili da produbljuju i jačaju etničke tenzije u Bosni i Hercegovini.

Ipak, ovaj sporazum je uspio da zaustavi sukob i spasi živote. To je činjenica. Alternativa ovom sporazumu bila je dalje razaranje i gubljenje života. 

Rad na odbrani mira i demokratije, građenju prosperiteta i liječenja rana iz rata je beskrajan

Današnji izazovi suverenosti, teritorijalnom integritetu i multietničkom karakteru Bosne i Hercegovine se ne mogu poreći. Od izbornih neregularnosti, pozivanja na rat i sukobe, negiranja genocida, pa sve do neustavnih odluka Narodne skupštine RS 26. juna, tenzije su vidljive. Za mnoge grđaane BiH, sličnosti sa predratnom retorikom su uznemirujuće, ali je jedna stvar drugačija - SAD je tu, i ostat će tu. 

Nakon prethodnog rata, SAD je postavila korijenje u BiH, te postala glavni partner ovoj zemlji. Niko ne podržava BiH više od SAD-a, od njenih institucija, organizacija, mladih pa do euroatlanske budućnosti BiH. 

Naša predanost ovoj budućnosti BiH i naše shvatanje da se napredak radi korak po korak, a ne jednim utopijskim rješenjem koje nije realno, ne odgovara određenim političarima u BiH. Naša predanost nije jednom lideru ili političkoj stranci, već građanima BiH, i to je nešto što se nije promijenilo niti će se ikada promijeniti. 

SAD je tu sa vama Bosno i Hercegovinu, sada i zauvijek", rekao je, između ostalog, Michael Murphy. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije