Smiraj u "dolini bijelih nišana": Fikret će nakon 25 godina ukopati oca

Anadolija
Smiraj u "dolini bijelih nišana": Fikret će nakon 25 godina ukopati oca
Foto: Anadolija / Fikret Pezić konačno ukopava oca

Hasan (Alije) Pezić iz mjesta Pustoše kod Vlasenice najstarija je žrtva koja će biti ukopana na ovogodišnjoj kolektivnoj dženazi u mezarju Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari.

Imao je sedamdeset godina kada je ubijen. Nestao je 1995. godine na području Kozluka, a njegovi posmrtni ostaci ekshumirani su iz masovne grobnice u Kozluku 1999. godine.

Sin Fikret živi u Živinicama. Dočekao je da nakon 25 godina njegov otac ima mezar u Memorijalnom centru u Potočarima. Njegovo ime bit će upisano na jednom od hiljada nišana koji svjedoče o strahotama počinjenim u ljeto '95. godine. 

Napokon će Fikret u "dolini bijelih nišana" da prouči Fatihu na mezaru oca Hasana.

"Rođen sam u Vlasenici. Od 1992. pa do danas živim u Živinicama. Zaposlen sam u Ministarstvu unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona. Nakon 25 godina ove godine ću ukopati oca Hasana. Njegovi posmrtni ostaci pronađeni su u masovnoj grobnici u Kozluku, kod Zvornika. Pronađeno je kompletno tijelo. Hvala Bogu da je pronađeno, tražili smo ga 25 godina", ispričao je Fikret.

Ubijen je kada je imao 70 godina.

"Ušao je u autobus u Potočarima, kada je bilo 'čišćenje' te nazovimo je 'zaštićene zone'. Izveden je iz autobusa i od tada nismo imali nikakvih informacija, sve do unazad par mjeseci. Meni su prvi ljudi, koji su stizali na aerodrom Dubrave, rekli da su ga vidjeli da je ušao u autobus. Vjerovatno su poslije ušli u sve muškarce, bez obzira na godine, izveli iz autobusa", izjavio je Fikret.

On je sa porodicom Vlasenicu napustio tri dana prije ulaska neprijateljske vojske u taj grad u istočnoj Bosni.

"Sa ženom i dvije kćerke otišao sam kod rođaka u Kladanj. Treći dan zazvonio je telefon i rečeno nam je da je vojska ušla u Vlasenicu i da vrši masovna hapšenja i vodi ljude u logor. Tada smo se posljednji put čuli otac i ja. Ni on nije mogao zamisliti da će se to tako desiti, da se više nikada nećemo vidjeti ni sresti", pojasnio je Fikret.

Tuga je velika, kako kaže, kao da se sve danas desilo.

"Vratilo se sjećanje na njega. Zovu me sa svih strana i pitaju je li istina da su pronađeni njegovi posmrtni ostaci. Dobro je da je pronađen da i njegove kosti napokon nađu smiraj. Stvarno je teško. Jadno i žalosno", kaže Fikret.

Njegova poruka je, kao i svih preživjelih Srebreničana, da se nikome i nikada ne ponovi Srebrenica.

"Dalje moramo, život je takav. Ubijen mi je i amidža, dvojica braće od supruge i još članova dalje familije", izjavio je Fikret.

Njegov otac je, kako je kazao, bio duša od čovjeka.

"Nema ko ga nije volio. Pomagao je svima kome je pomoć bila potrebna. Volio je djecu, ljude, komšiluk...Bio, što kažu, ljudina u svakom smislu", dodao je Fikret.

Na 25. godišnjicu genocida u Srebrenici u mezarju Memorijalnog centra bit će ukopano devet žrtava.

U mezarju Memorijalnog centra Potočari ove godine biće ukopani: Sead (Huso) Hasanović, rođen 1971. godine u Krivačama, Alija (Bekto) Suljić, rođen 1969. godine u Poznanovićima, Hasan (Alija) Pezić, rođen 1925. godine u mjestu Pustoše, Hasib (Šaban) Hasanović, rođen 1970. godine u Slatini, Zuhdija (Suljo) Avdagić, rođen 1947. godine u Novoj Kasabi, Bajro (Ramo) Salihović, rođen 1943. godine u Voljavici, Ibrahim (Hamid) Zukanović, rođen 1941. godine u Sasama, Salko (Ahmo) Ibišević, rođen 1972. godine u Ljuboviji i Kemal (Husein) Musić, rođen 1968. godine u Glogovoj.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije