Tuga: Porodica će u mezar spustiti tek nekoliko Kemalovih kostiju

B. T.
Tuga: Porodica će u mezar spustiti tek nekoliko Kemalovih kostiju
Foto: Semra Hodžić / Radiosarajevo.ba / Srebrenica danas; Potočari: Tišina u dolini bijelih nišana

Porodica Kemala (Husein) Musića ove godine konačno je odlučila ukopati njegove oskudne posmrtne ostatke, četrnaest godina nakon što su i zvanično potvrdili njegov identitet.

On je deveta žrtva koja će svoj konačni smiraj naći u Memorijalnom centru Potočari.

Naime, Kemal je identifikovan još 2006. godine u Komemorativnom centru u Tuzli ali članovi njegove porodice od tada do danas nisu smogli snage da njegove posmrtne ostatke spuste u mezar. Nadali su se da se pronaći i ostali dijelovi njegovog tijela. Do sada je pronađen mali broj njegovih kostiju i to nogu i ruku te karlice.

Kemal je rođen 1968. godine, a nestao je 11. jula 1995. godine kod Bratunca. Njegovi posmrtni ostaci pronađeni su u dvije masovne grobnice, Kamenica u Zvorniku i u masovnoj grobnici Kozluk. Ekshumacije su rađene od 24.6 do 6.8. 1999. godine. Nakon što je stigao DNK nalaz o njegovom identitetu, porodica je zvanično identifikovala Kemala 2006. godine.

„Nadali smo se da će biti pronađeno više kostiju, ali....“, kaže u kratkoj izjavi za Radiosarajevo.ba njegova supruga Hasiba.

Ovu ženu iz Glogove naš poziv je zatekao u trenutku dok se vraćala iz Tuzle, gdje je, kako nam objašnjava, dala saglasnost, odnosno završavala papirologiju za dženazu 11. jula.

Iza Kemala je ostala jedna kćerka. Kako kaže njena majka, osjećaji porodice u ovom trenutku su vrlo pomiješani jer će biti ukopano samo nekoliko njehovih kostiju, ali, ako ništa, utjeha je što sada bar moći otići svom mužu i ocu na mezar.

Inače, u Komemorativnom centru u Tuzli nalaze se posmrtni ostaci još 97 žrtava za koje je stigao DNK nalaz o njihovom identitetu ali te posmrtne ostatke porodice još uvijek nisu identifikovale.

"Također, tu se nalaze i ostaci još 37 žrtava koje porodice jesu identifikovale ali nisu dale saglasnost za njihov ukop. Razlog tome jeste upravo činjenica da su pronađeni nekompletni posmrtni ostaci, svaka žrtva broji svega nekoliko kostiju... Među svim tim posmrtnim ostacima žrtava često nedostaju lobanje, porodice teško smognu snagu za ukop takvih, nekompletnih skeleta...", kazala je za Radiosarajevo.ba Emza Fazlić, glasnogovornica Instituta za nestale osobe (INO) BiH 

Emza Fazlić, glasnogovornica Instituta za nestale BiH - undefined

Foto: Fena : Emza Fazlić, glasnogovornica Instituta za nestale BiH

S druge strane, kako dodaje, skoro niti jedno tijelo ukopano u Potočarima nije kompletno, a u nekim slučajevima ukopana je samo jedna ili dvije kosti...

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije