Smijenjen glavni tužitelj Tužilaštva RS Mahmut Švraka

0
Radiosarajevo.ba
Smijenjen glavni tužitelj Tužilaštva RS Mahmut Švraka
Foto: BIRN / Mahmut Švraka

Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) je na sjednici održanoj 20. oktobra ove godine preinačilo odluku Drugostepene disciplinske komisije za tužioce od 25. augusta 2022. godine.

Odlukom Drugostepene komisije je donesena mjera da se tuženi Mahmut Švraka premjesti sa mjesta glavnog tužioca Javnog tužilaštva Republike Srpske na mjesto tužioca Javnog tužilaštva Republike Srpske.

“U predmetnom postupku, Drugostepena disciplinska komisija VSTV-a BiH za tužioce, odlučujući o žalbi tuženog, preinačila je Odluku Prvostepene disciplinske komisije VSTV-a BiH za tužioce u pogledu izrečene disciplinske mjere, na način da je tuženom Švraka Mahmutu, glavnom tužiocu Javnog tužilaštva Republike Srpske, za navedene radnje i počinjene disciplinske prekršaje, izrekla disciplinsku mjeru smanjenja plaće za 30% na period od šest mjeseci”, naveli su iz VSTV-a BiH.

Premijer liga BiH: FK Velež upisao novu pobjedu i učvrstio se na mjestu koje vodi u Europu

Premijer liga BiH: FK Velež upisao novu pobjedu i učvrstio se na mjestu koje vodi u Europu

Prvostepena disciplinska komisija VSTV-a BiH za tužioce, odlučujući po disciplinskoj tužbi Ureda disciplinskog tužioca VSTV-a BiH, donijela je Odluku kojom je utvrđena disciplinska odgovornost tuženog zato što je propustio postupiti u skladu sa relevantnim odredbama pravilnika o TCMS-u i zaključku Vijeća od 17. i 18. decembra 2014. godine, kojim VSTV BiH “zadužuje glavne tužioce u BiH da u svojim institucijama obezbijede dodjeljivanje predmeta svim tužiocima putem TCMS-a” te propustio poduzeti potrebne radnje sa ciljem otklanjanja eventualnih tehničkih prepreka za dodjelu predmeta automatskim sistemom odabira.

“Čime je počinio disciplinske prekršaje ‘nemar ili nepažnja u vršenju službenih dužnosti’ i ‘propuštanje, iz neopravdanih razloga, da postupi u skladu s odlukama, naredbama ili zahtjevima Vijeća’ Zakona o VSTV-u BiH. Navedene odluke tuženi je suprotno odredbama Zakona o zaštiti tajnih podataka BiH propustio da pokrene postupak personalnih sigurnosnih provjera uposlenika Javnog tužilaštva Republike Srpske te propustio postupiti u skladu sa zaključkom Vijeća od 17. jula 2019. godine, kojim se obavezuju sve pravosudne institucije u BiH da hitno provedu sve obaveze i mjere propisane Zakonom o zaštiti tajnih podataka BiH. Iako je i u donošenju nacedenog zaključka učestvovao lično kao član Vijeća, čime je počinio disciplinske prekršaje ‘nemar ili nepažnja u vršenju službenih dužnosti’ i ‘propuštanje, iz neopravdanih razloga, da postupi u skladu s odlukama, naredbama ili zahtjevima Vijeća“ Zakona o VSTV-u BiH’ te je tuženom za navedene disciplinske prekršaje, izrečena disciplinska mjera: Premještanje sa mjesta glavnog tužioca Republičkog javnog tužilaštva Republike Srpske na mjesto tužioca Javnog tužilaštva Republike Srpske”, pojasnil su iz VSTV-a BiH.

Poručili su da je odluka Vijeća konačna te da je za vršioca dužnosti glavnog tužioca Javnog tužilaštva Republike Srpske izabran Miodraga Bajića, koji će tu dužnost obavljati do okončanja konkursne procedure za izbor glavnog tužioca Javnog tužilaštva Republike Srpske.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije