Milanko Kajganić se obratio javnosti: 'Danas sam dobio dodatni teret u životu'

5
A. G. Z.
Milanko Kajganić se obratio javnosti: 'Danas sam dobio dodatni teret u životu'
Foto: FTV / Milanko Kajganić

Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) Bosne i Hercegovine imenovalo je Milanka Kajganića za glavnog tužioca Tužilaštva BiH. Kajganić je bio jedini kandidat za ovu funkciju, a imenovan za glavnog tužioca Tužilaštva BiH sa deset glasova 'za' i tri suzdržana.

Nakon imenovanja, obratio se medijima i javnosti ispred ulaza u zgradu Kompleksa pravosudnih institucija BiH. Kajganić je kazao da nema prostora insinuacijama koje su se pojavile u javnosti 'o bilo kakvim neprimjerenim kontaktima njega i ličnosti koje nisu iz pravosuđa, odnosno Tužilaštva BiH'.

'Smatram da sam danas dobio dodatni teret u život. Ja sam peti glavni tužilac na čelu Tužilaštva BiH. Prihvatio sam ovu funkciju zato što mislim da mogu poboljšati rad Tužilaštva skupa sa svim tužiocima i zaposlenim. Kada izgubim podršku većine članova VSTV-a neću se boriti za funkciju samo radi funkcije, već ću biti spreman dati ostavku', poručio je Kajganić.

Osuđen diler narko kartela čiji je šef državljanin BiH: Prodao oko 80 kilograma droge

Osuđen diler narko kartela čiji je šef državljanin BiH: Prodao oko 80 kilograma droge

Milanko Kajganić imenovan za glavnog tužioca Tužilaštva BiH

Milanko Kajganić imenovan za glavnog tužioca Tužilaštva BiH

Naglasio je da niko u BiH nije zadovoljan procesuiranjem predmeta ratnih zločina. Ključni problem ovih predmeta, dodao je, što se trećina predmeta odnose na lica koja nisu dostupna pravosuđu Bosne i Hercegovione.

'Drugi fokus rada Tužilaštva BiH je borba protiv organizovanog kriminala i svi kapaciteti su usmjereni ka tom cilju. Do kraja godine mogu najaviti podizanje nekoliko, do sada najsloženijih  optužnica u BiH, koje se odnose na borbu protiv organizovanog kriminala, prvenstveno optužnice koje će obuhvatiti ubistva. Svjedoci smo da sve institucije BiH koje u svojoj nadležnosti imaju borbu protiv kriminala imaju probleme sa licima u svojim redovima koji su  povezani sa organizovanim kriminalnim grupama i nama je u cilju da takva lica identifikujemo, kazao je, između ostalog, Kajganić.

Podsjećamo, on je sa funkcije zamjenika glavnog tužioca Tužilaštva BiH u oktobru prošle godine izabran za vršioca dužnosti glavnog tužioca do okončanja konkursne procedure za izbor glavnog tužioca.

Ranije je bio rukovodilac Odjela za ratne zločine i zamjenik tadašnje glavne državne tužiteljice Gordane Tadić – koja je smijenjena sa ove pozicije zbog disciplinskih prekršaja.

Glavni tužilac Tužilaštva Bosne i Hercegovine na dužnost će stupiti 1.novembra.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije