Smajić će po hitnoj proceduri tražiti izmjene Zakona o OSBiH

1
Radiosarajevo.ba
Smajić će po hitnoj proceduri tražiti izmjene Zakona o OSBiH
Foto: Facebook / Džemal Smajić

Nakon što Zajednička komisija za odbranu i sigurnost BiH na današnjoj sjednici nije podržala inicijativu o izmjeni Zakona o oružanim snagama BiH kojim bi se povećala dobna granica trajanja profesionalne službe vojnika, oglasio se Džemal Smajić.

"Zajednička komisija za odbranu i sigurnost BiH na današnjoj sjednici nije podržala inicijativu kojom sam od Ministarstva odbrane BiH tražio da sačini Prijedlog o izmjeni Zakona o oružanim snagama BiH, kojim bi se povećala dobna granica trajanja profesionalne službe vojnika sa 40 na 45 godina", kaže delegat (SBiH) u Domu naroda Parlamenta BiH Džemal Smajić, navodeći da je takav prijedlog trebao biti dostavljen na usvajanje Vijeću ministara BiH.

"Bez obzira na današnji ishod glasanja članova Komisije neću odustati od ove inicijative i već ću na narednoj sjednici Doma naroda tražit izmjene Zakona o Oružanim snagama BiH i to po hitnoj proceduri.

Danas se održavaju ključni izbori u Francuskoj: Krajnja desnica uvjerena u ogromnu pobjedu

Danas se održavaju ključni izbori u Francuskoj: Krajnja desnica uvjerena u ogromnu pobjedu

To sam i prvi put učinio s obzirom na veliko interesovanje koje je vladalo za ovu inicijativu jer osobe starosne dobi od 40 do 45 godina itekako mogu obavljati sve dužnosti u oružanim snagama, a napuštanjem službe nakon 40. godine teže nalaze poslove na slobodnom tržištu rada. Također je važno napomenuti, da je u zemljama regiona ta granica služenja veća nego u BiH, a u nekim državama članicama NATO-a čak nema nikakvog ograničenja”, istakao je Smajić.

Pored navedenih razloga, dodaje da je i za državu racionalno i ekonomično ove vojnike zadržati u službi, posebno uvažavajući činjenicu da u Oružanim snagama BiH nedostaje značajan broj vojnika.

"Njihovim odlaskom slabi se i borbena gotovost vojske i ugrožava sama sigurnost Bosne i Hercegovine. Stranke vladajuće koalicije, izuzev pojedinaca koji su po savjesti glasali za, nisu imale razloga da ne podrže inicijativu jer se radi o vojnicima koji su pripadnici svih naroda i ostalih”, kazao je Smajić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije