Službenici i funkcioneri među svjedocima protiv Novalića, Solaka i Hodžića

Radiosarajevo.ba
Službenici i funkcioneri među svjedocima protiv Novalića, Solaka i Hodžića
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Fahrudin Solak

Premijer FBiH Fadil Novalić, suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak i vlasnik Srebrene maline Fikret Hodžić pušteni su iz pritvorske jedinice Suda BiH, a izrečene su im mjere zabrane.

Podsjetimo, oni se sumnjiče za udruživanje radi činjenja krivičnog djela, pranje novca, krivotvorenje službene dokumentacije, zloupotrebu položaja i primanje nagrade i drugih oblika koristi.

Radi se o slučaju nabavke 100 respiratora iz Kine koji su koštali 10,5 miliona KM.

Mjeru pritvora predložilo je Tužilaštvo BiH zbog opasnosti od uticaja na svjedoke i mogućnosti da sakriju ili unište dokaze. Za premijera Novalića pritvor je zatražen i zbog bojazni da bi puštanjem na slobodu moglo doći do uznemirenja javnosti.

Tužioci su najavili da će u procesu učestvovati veliki broj svjedoka, a među njima će biti službenici i funkcioneri Vlade FBiH, FUCZ-a, članovi Federalnog štaba civilne zaštite, Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, uposlenici kompanije Srebrena malina i drugi.

Najavljeno je još jedno, dodatno vještačenje tehničke ispravnosti nabavljenih respiratora. Podsjetimo da je utvrđeno da su neupotrebljivi u jedinicama intenzivne njege, a nabavljeni su upravo zbog pandemije novog soja koronavirusa.

Tužilaštvo BiH je najavilo i da će izdati naredbe za vještačenje mobilnih telefona s ciljem utvrđivanja brisanja sadržaja komunikacije koju su osumnjičeni ostvarivali međusobno i s drugim licima.

Bit će pretreseni i kompjuterski sistemi i elektronski sadržaji koji su korišteni na kompjuterima i drugim uređajima iz ureda federalnog premijera, FUCZ, Zavoda za javno zdravstvo FBiH, Srebrene maline, kao i lični uređaji koje su koristili pojedini zaposlenici.

Vršit će se i analiza sve dokumentacije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije