Slučaj Salihović: Odbrana podnijela žalbu na odluku o suspenziji glavnog tužioca

Fena
Slučaj Salihović: Odbrana podnijela žalbu na odluku o suspenziji glavnog tužioca
/ Foto: Anadolija
Odbrana je podnijela žalbu na odluku o suspenziji glavnog tužioca Tužilaštva BiH Gorana Salihovića.

Salihovićev branilac Rifat Konjić kazao je da je Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH (VSTV) podnio žalbu na odluku o njegovom privremenom udaljenju sa dužnosti. Suspenzija teče od 29. septembra.

"Naveli smo da je sasvim sigurno za očekivati da će VSTV poštovati procedure i zakon i skinuti oznake tajnosti sa dokumenata", istakao je Konjić.

On je naveo da je odbrana dobila tužbu koju je podnio disciplinski tužilac, kao i odluku o suspenziji. Međutim, kako je rekao, na sve dokumente, na osnovu kojih je pokrenut postupak, stavljena je oznaka tajnosti.

"Odbrana želi da se ta oznaka skine. Da bi uradili žalbu, morate imati te dokumente", kazao je Konjić.

Komentarišući navode iz disciplinske tužbe, on je ocijenio da neki od navoda uopšte nemaju obilježje djela.

U tužbi je navedeno da je Goran Salihović propustio da traži svoje izuzeće u predmetima kada je postojao sukob interesa, da se upustio u neprimjerene kontakte sa sudijom ili strankama u postupku, omogućio vršenje dužnosti tužioca osobama koje na to nisu zakonom ovlaštene, miješao se u postupanje sudije ili tužioca.

Među prekršajima je navedeno i namjerno davanje lažne ili nedovoljne informacije u vezi s prijavama za radno mjesto, disciplinskim stvarima, pitanjima unapređenja i napredovanja u službi ili bilo kojim drugim pitanjima koja su u nadležnosti VSTS-a BiH, te ponašanjem doveo u pitanje povjerenje javnosti u nepristrasnost i kredibilitet Tužilaštva.

Prvostepena disciplinska komisija suspendovala je Salihovića, a žalbu će razmatrati Drugostepena komisija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije