Puhalo: Zbog čega je Savez za promjene izgubio

H. D.
Puhalo: Zbog čega je Savez za promjene izgubio
Arhiv / Srđan Puhalo
U Bosni i Hercegovini jučer su održani lokalni izbori.

Banjalučki analitičar Srđan Puhalo za portal Radiosarajevo.ba je prokomentirao preliminarne rezultate izbora. Kako nam je rekao, u Federaciji Bosne i Hercegovine nije bilo nekih velikih iznenađenja, HDZ BiH i SDA su pokazale svoju očekivanu superiornost.

"Ove partije koje se zovu ljevica uspjele su da svojim nejedinstvom ili svojim egom same sebe pobijede", kazao je Puhalo.

U RS-u SNSD je uspio da se vrati na pozicije iz 2012. godine, s tim da je sada prvi put preuzeo vlast i na Palama, ali je osvojio i Prnjavor, Gradišku i Trebinje.

Da li će iko snositi posljedice za tako loše rezultate ljevice u FBiH i opozicije u RS-u - ostaje da se vidi, komentira Puhalo.

"Ima tu više faktora. S jedne strane, Savez za promjene nije uspio da se pokaže i dokaže na lokalu, iako je na prošlim lokalnim izborima odlično prošao. Nisu se prikazali kao dobra vlast. Nisu uspjeli da ispune sve ono što su obećavali, a to je borba protiv korupcije i kriminala, ekonomski napredak...", komentira on.

S druge strane, kaže Puhalo, njihovo vladanje na nivou BiH u RS-u nije se doživljavalo kao nešto od čega građani imaju korist, a treća stvar je da je prosto čitavo vrijeme SNSD nametao teme i diktirao inicijativu, a Savez za promjene je nekako kaskao za tim.

"Na kraju krajeva, čini mi se da taj Savez za promjene nije imao iskren odnos unutar sebe, odnosno svi su više gledali svoje lične interese nego interese Saveza. Možda je vrijeme za nove ljude, možda oni s ovim ljudima i ovim političarima i ne mogu ostvariti bolje rezultate", dodao je.

Ne smijemo zaboraviti, ustvrdio je Puhalo, da SNSD drži entitetsku vlast i na taj način kontroliše i dešavanja oko izbora te da entitetske vlasti mogu da opstruišu lokalne vlasti, što je jedna suptilna igra.

"Postojala je, kao, neka nada da će se nešto promijeniti nabolje, ali se pokazalo da nije", rekao nam je na kraju banjalučki analitičar.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije