Slovenija pozdravlja presudu Mladiću kako se ne bi zaboravila Srebrenica

Fena
Slovenija pozdravlja presudu Mladiću kako se ne bi zaboravila Srebrenica

Današnja presuda Haškog suda zapovjedniku vojske bosanskih Srba Ratku Mladiću, koji je za genocid u Srebrenici i druge ratne zločine i zločine protiv čovječnosti za vrijeme rata u BiH osuđen na doživotni zatvor, prilika je za prisjećanje na sve žrtve rata u BiH, ali i opomena svim ratnim zločincima širom svijeta, objavilo je u srijedu slovensko ministarstvo vanjskih poslova.

"Srebrenica mora ostati u našem sjećanju kao opomena međunarodnoj zajednici da se takva zvjerstva nikad više ne smiju dopustiti niti ponoviti", navelo je slovensko ministarstvo u izjavi za javnost povodom Mladićeve presude.

"Osudivši Ratka Mladića na doživotnu kaznu zatvora zbog genocida i drugih zločina u BiH haški sud je danas opet potvrdio da takvi zločini nemaju roka za zastaru. Istodobno, to je poruka ratnim zločincima u drugim dijelovima svijeta da će za svoje postupke odgovarati", navodi se u reakciji iz Ljubljane te izražava očekivanje o dosljednom izvršenju kazne, u skladu s međunarodnim pravom.

"To je od izuzetne važnosti za preživjele, za rodbinu umrlih i za one koji se još uvijek smatraju nestalima", navodi se u saopćenju slovenskog ministarstva vanjskih poslova.

Ministarstvo je navelo da su zaključivanje sudskih postupaka u Haagu, koji se odnose na zločine na području bivše Jugoslavije, te prihvaćanje istine o odgovornosti za rat i ratne zločine  "ključni uvjeti" za proces "pomirenja u regiji".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije