Tokom komentiranja presude Dodik na reveru nosio isti simbol kao i Mladić

Radiosarajevo.ba
Tokom komentiranja presude Dodik na reveru nosio isti simbol kao i Mladić
Baš kao što je to Ratko Mladić učinio danas tokom presude, tokom konferencije na kojoj je komentirao kaznu doživotnog zatvora za Mladića, predsjednik RS-a Milorad Dodik na reveru je nosio poseban simbol - cvijet Natalijine ramonde.

Riječ je o cvijetu koji se u Srbiji i Republici Srpskoj koristi kao simbol Dana primirja u Prvom svjetskom ratu, a za taj detalj na svojoj odjeći odlučio se Dodik tokom obraćanja iz svog kabineta u Palati RS-a u Banjoj Luci.

Dan primirja u Prvom svjetskom ratu je obilježen 11. novembra, na dan kada je prije 98 godina Njemačka kapitulirala pred zahtjevima savezničkih država, a Veliki rat je nakon četiri duge godine i nekoliko miliona poginulih, konačno bio završen. Ovaj praznik obilježava se i u Francuskoj, Ujedinjenom Kraljevstvu, Belgiji i drugim državama koje su bile saveznici u Velikom ratu.

Natalijina ramonda (Ramonda nathalie) je endemska vrsta zapadnog Balkana i raste u Srbiji, Makedoniji i Grčkoj. Nalazi se na spisku rijetkih, ugroženih i endemičnih biljaka Europe, a u Srbiji je strogo zaštićena vrsta. Ramonda nathalie ima pretežno okrugle tamno ljubičaste listove.

Njena simbolika je višestruka za srpski narod. Poznata i kao cvijet feniks jer i kada se potpuno osuši ako se malo zalije, može da oživi, baš kao što je "iz pepela vaskrsla i srpska vojska u Prvom svjetskom ratu".

Cvijet koji je živ i kada je na oko mrtav, ime je dobio po jednoj od najljepših srpskih kraljica Nataliji Obrenović i opstaje na ovim prostorima već milionima godina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije