Slovački i mađarski nacionalizam

Radiosarajevo.ba
Slovački i mađarski nacionalizam

Mapa mađarskih manjina u susjednim zemljama (www.presseurop.eu)

Neprijatne etničke i granične tenzije između Slovačke i Mađarske, kako stoje stvari, neće biti u skorije vrijeme riješene. Nesigurne u svoj izborni rezultat, Slovačka nacionalna stranka Jana Slote i Pokret za demokratsku Slovačku Vladimir Mečiara računaju na to da će im mađarski populisti i rasprava o pravima mađarske manjina u Slovačkoj dati manevarski prostor, piše češki magazin „Respekt“.


Bahati slovački nacionalista: Jan Slota

I dok je u Mađarskoj po srijedi povratak na scenu populiste Viktora Orbana, u Slovačkoj je Jan Slota u nezavidnoj situaciji. U prošlosti su glasači tolerisali njegovu brutalnost i beskrupulozno uživanje u luksuzu, ali izgleda da je sada prevršio svaku mjeru. Evropska komisija nedavno je poništila javni poziv za dodjelu nekoliko milijardi eura u Slovačkoj, jer je bilo očito da će novac dobiti biznismeni bliski Sloti. Zadnjih sedmica ovaj populista je, nakon dugogodišnjeg prijateljskog odnosima s medijima, pao u njihovu nemilost nakon što su objavljeni podaci o njegovoj luksuznoj limuzini, neplaćanju poreza. Čašu je ipak prelilo to što je Slota vrijeđao slovačku policajku.

Autonomija – tabu-riječ

Nažalost, nije izvjesno da će Slota, ili slovački nacionalizam uopšte, nestati sa slovačke političke scene. Slota godinama osvaja glasove na ideji da Slovaci moraju istom mjerom uzvratiti mađarskim nacionalistima. Ova ideja dobiva dodatnu snagu u trenutku velikog porasta opozicione nacionalističke stranke Fidesz u Mađarskoj, čiji će lider Viktor Orban, najvjerovatnije, nakon izbora 2010. godine biti novi premijer Mađarske. Jasno je da će porast mađarskog nacionalizma na neki način, u očima desno orijentiranih glasača u Slovačkoj, opravdati dalje nacionalističko djelovanje kompromitiranog Slote, piše Martin Šimečka u „Respektu“.

Nedavno je Orban izazvao buru protesta u Slovačkoj izjavom da će glavni interes europarlamentaraca iz Fidesza biti nacionalni interesi i prava mađarskog naroda koji živi Karpatskom bazenu, regiji koja sada sastavni dio Rumuniji, a kojom su u prošlosti vladali Mađari. Ulje na vatru dolio je opaskom da će se Fidesz na evropskoj sceni boriti za autonomiju svih mađarskih manjina bez obzira gdje u Evropskoj uniji živjeli.


Novi ljuti neprijatelji: Pal Csaky i Bela Bugar

U Slovačkoj je riječ „autonomija“ krcata konotacijama mnogo više nego što se to može zamisliti slušajući Slotine uličarske manipulacije. Političari koji predstavljaju mađarsku manjinu, ujedinjeni pod zastavom partije SMK (Stranka mađarske koalicije), svjesni ove činjenice i ne izgovaraju ovu anatemisanu riječ baš često. Pored toga, SMK ovih dana potresaju unutarpartijske podjele, koje je pokrenuo njihov jako popularni bivši lider Bela Bugar svojim nedavnim izlaskom iz SMK. Iako je Bugar još uvijek formalno član stranke, zajedno sa još nekoliko zastupnika ove stranke u slovačkom parlamentu osniva novu stranku i novu parlamentarnu grupu, odnosno klub poslanika. U suštini, glavni razlog raskola je goruće pitanje autonomije Mađara u Slovačkoj.

Već više od jedne decenije predstavnici mađarske manjine muku muče oko toga kako biti slovačkim državljaninom a nacionalno se osjećati kao Mađar. Rastući raskol SMK izazvan je činjenicom da Bela Bugar zajedno sa grupom njemu odanih liberalnih intelektualaca pokušava naći saveznike u Bratislavi, dok bi, na drugoj strani, trenutni predsjednik SMK Pal Csaky, radije tražio saveznike i pomoćnike u Budimpešti. Ovo pitanje uvijek je bilo latentni problem SMK i političara iz krugova mađarske manjine jer vladajuća ljevica u Mađarskoj od 2002. godine do skorašnjeg pada nije pokazivali nikakav interes za autonomiju slovačkih Mađara. No, sada je očito da će doći do promjena, nakon revitalizacije Orbana, koji hoće završiti s razdobljem „u kojem je oslabljenja Mađarska okretala leđa svom narodu u inostranstvu“. Csaky sada računa ne samo na političku nego i na direktnu finansijsku podršku od Orbana, tako da je samo pitanja dana kada će Csaky pokazati pravo lice i potegnuti tu groznu riječ – „autonomija“.

Mađari nisu slavili Dan pobjede nad fašizmom


Iako niko ne govori o tome šta će ovakva politika donijeti slovačko-mađarskim zvaničnim odnosima, ipak sve ovo daje povoda za brigu. Stalno jačanje Orbanovog Fidesza dovest će do toga će Mađarska biti jedina postkomunistička zemlja sa jednopartijskom vladom. Pored toga, Mađarska je jedina zemlja koja još uvijek nije pokrenula to teško i mučno pitanje izgubljenih i oduzetih teritorija u procesu međunarodnog prekrajanja granica nakon Prvog i Drugog svjetskog rata.


Hoće li Viktor Orban pokrenuti pitanje autonomije slovačkih Mađara?


Kako piše urednik liberalnog mađarskog magazina „Magyar Narancs“, ove su godine na Dan pobjede nad fašizmom, odnosno na Dan Evrope, Mađari bili totalno zbunjeni i nisu znali zašto slaviti taj dan. Ova činjenica nagnala je urednika ovog sedmičnika da se zapita jesu li stalni porast rasistički motiviranog nasilja i crne košulje na mađarskim seljacima ugasile nekad jaki plamen mađarskog antifašizma.

Orbanova obnova mađarskog nacionalizma i svakog vida desnog radikalizma potpuno će opravdati novi val Slotine nacionalističke i populističke kampanje. Slovački premijer Robert Fico, duboko svjestan nadolazećeg problema kojeg mu zadaje njegov koalicioni partner, već je krenuo s rekonstrukcijom vlade, iz koje mu je cilj izbaciti Slotu, pri čemu je javno izjavio da u narednom mandatu nema mjesto Slovačkoj nacionalnoj stranci.

U novom odnosu političkih snaga, jedini igrač na čiji potez se čeka je odmetnuti Bela Bugar. Ako osnuje novu stranku osnovat će i drugi tabor mađarske manjine, pri čemu mu se do izbora u narednoj godini otvara mogućnost predizborne koalicije sa Csakyijem.

Ako Bugar ne učini ništa senzacionalno, sve će ostati u rukama „čuvara nacionalnog ponosa“. Većina Slovaka čeka na Bugarov potez, svjesni njegove umjerenosti, kompromisnosti i dobrog smisla za humor, što mu je sve donijelo popularnost koju ne uživaju ni mnogi slovački političari, piše novinar slovačkog sedmičnika „Respekt“.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije