Slobodan Vasković otkriva: Tek sada slijedi sezona 'Crnih kravata'

2
Radiosarajevo.ba
Slobodan Vasković otkriva: Tek sada slijedi sezona 'Crnih kravata'
Foto: SIPA / SIPA / Ilustracija

Novinar Slobodan Vasković komentarisao je u svom tekstu stanje kriminala u Bosni i Hercegovini.

S obzirom na to da je sve više kriminalnih radnji u oba entiteta (FBiH i RS) i da se svakodnevno razotkrivaju mnoge stvari, on je na svojoj stranici objavio tekst o situaciji koje je zahvatila BiH.

Vasković piše u svom tekstu:

Udes na brzoj cesti na ulazu u Sarajevo

Udes na brzoj cesti na ulazu u Sarajevo

"Karteli su već preuzeli državu BiH, oba entiteta, brojne opštine. To je činjenica i nju je nemoguće opovrgnuti, jer će događaji koji tek treba da se dese, izrečenu konstataciju mnogostruko potvrditi.

Nije tu riječ samo o Kartelu "Tito i Dino", koji je najjači, već i o Kavčanima, Škaljarcima, Gangu Darka Šarića, Kartelima iz Albanije, sa Kosova, Srbije…, brojnim drugim koji imaju svoje snažne ogranke u BiH.

Tužilaštvo BiH traži pritvor za 18 uhapšenih u akciji Black Tie 2 i mjere zabrane za pet osoba

Tužilaštvo BiH traži pritvor za 18 uhapšenih u akciji Black Tie 2 i mjere zabrane za pet osoba

Svi uhapšeni u akciji "Crna Kravata 2" samo su kap u okeanu istih, čak i mnogo mnogo gorih od njih koji suvereno vladaju BiH preko svojih političara, preko zarobljenih institucija, preko građevinskih, naftaških, duhanskih…, brojnih drugih zločinačkih organizacija.

Sve je to jedno veliko crijevo koje se omotalo oko BiH, oba entiteta, svih kantona, gotovo svih opština i dave državu i sve njene segmente nemilosrdo, isisavajući iz nje sve što išta vrijedi.

Ne postoji institucija u BiH, na cijeloj teritoriji BiH, u kojoj nije bar jedan član nekog od Kartela. Nažalost, najzatrovanije su, nakon političkih elita, policije, tužilaštva na svim nivoima, sudovi… Tu vlada epidemija bezakonja.

Velika akcija MUP-a KS: Uhapšeno pet osoba, pretresi na nekoliko lokacija

Velika akcija MUP-a KS: Uhapšeno pet osoba, pretresi na nekoliko lokacija

Sistem preuzimanja institucija i države je jednostavan: Karteli ne pitaju za cijenu nekog od vodećih političara. Plate mu koliko 'zine', nakon čega on kreće da pravi mrežu u institucijama kojima gospodari. Što su političke ribe veće, to je i cijena veća, nerijetko su i akteri prljavih poslova, kako narko, tako i ostalih, a lojalnost Kartelima za omogućavanje pribavljanja ogromnih količina prljavog novca plaćaju tako što njihove ljude postavljaju na ključna mjesta u institucijama.

Ako pogledate dešavanja u Crnoj Gori koja je krenula u obračun sa tamošnjim Kartelima i njihovim velikim igračima u institucijama, jasno vidite shemu djelovanja Gangova do trenutka kada su došli pod udar države.

Nisu ta hapšenja nikakav revanšizam, kako to tvrde bivši najviši funkcioneri Crne Gore, već su borba za državu, njen opstanak.

Ono što je već poodmaklo u Crnoj Gori, počinje da se dešava u BiH: Obračun sa Kartelima i njihovim pripadnicima iz institucija koji su državu gotovo pa udavili.

Međutim, onog trenutka kada je uhapšen direktor policije, bez obzira na to da li će ili ne ostati u pritvoru jasno je da je promjena počela. Jasno je da hapšenje predsjednika Suda BiH, bivšeg šefa OSA BiH, suspendovanje nekoliko tužilaca nisu incidenti, već dio široke akcije koja nailazi na sve moguće, vrlo snažne otpore unutar institucija BiH; I vodećih političara u BiH.

"Crna Kravata 2" samo je prapočetak te velike bitke koja tek slijedi. Brojni Setovi "Crnih Kravata" su pred nama, a malo ko će biti pošteđen.

Da budem precizan: Ova promjena, otimanje držve od Kartela nije inicarana iznutra, iz same države, jer je nije imao ko povesti, već izvana, jer Svijet, u ovom slučaju Zapad, ne želi više da trpi države koje posjeduje mafija i učinit će sve da djelovanje zločinačkih organizacija svede na društveno prihvatljivu mjeru, kako to i jeste u uređenim državama; U kojima, takođe, postoje Karteli, Gangovi, Mafija, ali nisu dominantni u odnosu na državni sistem kao što je to u BiH.

Više pročitajte OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije