Sladić najavio promjenu vremena: Frontalni poremećaj pristiže sa sjeverozapada

1
Radiosarajevo.ba
Sladić najavio promjenu vremena: Frontalni poremećaj pristiže sa sjeverozapada
Foto: Facebook / Nedim Sladić

Meteorolog Nove BH Nedim Sladić na svom Facebook profilu redovno objavljuje kakvo nas vrijeme očekuje. 

Danas je sve obradovao svojom najavom, stiže nam osvježenje. Kakve nas promjene očekuju pročitajte u nastavku:

"Frontalni poremećaj koji pristiže sa sjeverozapada sutra u našu zemlju donosi prijeko potrebno zahlađenje, ali padavinski je to i dalje dosta siromašno, a situacija s prostornom distribucijom očekivano izmiješana. Pa bi tako lokalno padavine mogle, prema ICON i GFS prognoznim modelima, i izostati.

Upozorenje: 'Dvije opasne virusne bolesti stižu u Europu, prijeti širenje zaraze i smrtni rizik'

Upozorenje: 'Dvije opasne virusne bolesti stižu u Europu, prijeti širenje zaraze i smrtni rizik'

ECMWF je tek malo izdašniji, no ne previše (cca. 5 do 10 mm). S druge strane visokorezolucijski Swiss+ECMWF je za jug Hercegovine suh kao barut, dok tek par litara daje za sjever Hercegovine.

Nešto više padavina za sjevernu i sjeverozapadnu Hercegovinu trenutno daje britanski UKMO (i daj Bože da je upravu), a gdje su trenutno prisutni požari.

Tomanov WRF-ARW suh za jug Hercegovine, ništa posebno ni za sjeverni dio. NMM tek malo izdašniji. Ukoliko prognozirana kiša ne uspije ugasiti požare i popraviti situaciju, s jačanjem prizemnog tlaka zraka postojat će razlika između sniženijeg s jugoistoka i povišenijeg sa sjeverozapada, zbog kojeg sredinom sedmice možemo očekivati umjerenu buru u Hercegovini. Takva situacija tek ne bi išla u kontrolisanom smjeru", piše Sladić. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije