Sladić objavio lijepu vijest za Sarajlije: "Od sredine dana..."

5
Radiosarajevo.ba
Sladić objavio lijepu vijest za Sarajlije: "Od sredine dana..."
FOTO: Facebook / Nedim Sladić/ prognoza

Nedim Sladić, bh. meterolog oglasio se putem Facebooka i najavio lijepu vijest za sve one kojima je ovih dana u Sarajevu smetala magla, ali i večernji smog.

"U gradu je uspjelo probiti maglu, u nižem dijelu je i dalje prisutna.

Od sredine dana prema poslijepodnevu s pritjecajem svježijeg zraka po visini uslijedilo bi slabljenje temperaturne inverzije pa bi se raskinula i dole, bliže aerodromu.

Zanimljiva anketa na Redditu: 'Postoje li etnički Srbi u Bosni i Hercegovini koji je zaista vole?'

Zanimljiva anketa na Redditu: 'Postoje li etnički Srbi u Bosni i Hercegovini koji je zaista vole?'

Ulažemo nadu ovom prognozom da će nam se zračni saobraćaj već danas normalizovati", napisao je Sladić.

Podsjetimo da je on i ranije komentarisao maglu u Bosni i Hercegovini te je, između ostalog, napisao:

"Uistinu ne pamtim veći stres kao ovaj današnji, jer prognozirati maglu je sam po sebi pretežak i nezahvalan izazov, a pogotovo kada od nje zavise brojni letovi i normalno funkcionisanje zračnog i cestovnog saobraćaja. Da ne govorim koliko je apsurdna činjenica da 90 posto države ima proljetne odlike, a manjina se nađu poput taoca ispod kotlinskog poklopca...

poslijepodnevnim satima ponedjeljka u Sarajevu vidljiv je po visini pritjecaj nešto svježijeg zraka po visini od oko 1,5 km (850 hPa), što bi trebalo donijeti slabljenje utjecaja temperature inverzije (vidljiv je kontinuiran pad temperature od prizemlja prema visini u 14Z terminu (15:00), a uz blagi pad zračnog pritiska sa trenutnih 1022 hPa na 1019 hPa i tendencijom daljnjeg slabljenja, prisutni čep bi trebao popuštati, pa bi i sloj bio plići.

Kako bi i razlika između tačke rosišta i temperature zraka bila veća, s te pozicije postoje uvjeti da se magla raskine. Iako je srednji vjetar vrlo slab, udari na pojedinim visokorezolucijskim izračunima bi išli iznad 2 m/s, što također ide u prilog dizanju magle".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije