Sladić: Koji bh. gradovi imaju najviše izgleda da sutra bilježe proljetnu temperaturu

4
Radiosarajevo.ba
Sladić: Koji bh. gradovi imaju najviše izgleda da sutra bilježe proljetnu temperaturu
FOTO: Facebook / Nedim Sladić

Nedim Sladić, bh. meterolog pisao je o neobičajenoj toploti, ne samo na Balkanu, već i u dijelovima Europe.

"Razlog neuobičajene toplote nad većim dijelom jugozapadne, centralne Europe ali i sjevernog dijela Balkana je snažan termobarički greben koji primjetno pumpa vrlo topao zrak sa sjevera Afrike, odakle ga transportira prema Španiji i Francuskoj, a nama pristiže preko centralne Europe sa sjeverozapadnim strujanjem dodatno isfeniran i isušen prelaskom preko Julijskih Alpi.

On se pozicionirao od sjevera Afrike pruživši svoju os prema centralnom dijelu Europe, pri čemu ispred snažne ciklone u istočnom Atlantiku i doline nad istokom Europe i Crnim morem amplificira mlaznu struju, kreirajući tzv. 'Omega blok', budući da putanja amplificiranog mlaza podsjeća na grčko slovo omega (za lakše praćenje, to su ljubičaste nijanse).

Članovi delegacije PSBiH putuju u Rim na seminar NATO-a: Ovo je ključna tema

Članovi delegacije PSBiH putuju u Rim na seminar NATO-a: Ovo je ključna tema

Uz dalji pritjecaj toplog zraka po visini u narednim satima prema našoj zemlji, razmjerno suh zrak, pozicionirani centar prostrane anticiklone blizu našeg područja te slab prizemni vjetar južnog i jugozapadnog smjera bit će idealan recept za kompresiju zraka.

To znači da će se topliji zrak iz viših slojeva atmosfere spuštati u niže slojeve, pri čemu u pretežno vedrom ozračju se podloga brzo zagrijava.

Kako će glavnina toplote biti skoncentrisana nad zapadnom polovinom zemlje, Hercegovina i Krajina su sutra najtoplije tačke naše zemlje. Sve ovo navedeno daje mi jasniju sliku da hrabro kažem i svoju procjenu - a to je da će Bihać i Mostar imati najviše izgleda sutra, 31.12.2021. za 20 °C.

Možda, ali ipak manje vjerovatno, čak i iznad 20 °C!", poručio je Sladić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije