Prognoza / Sladić izdao upozorenje i poručio: "Ni avgust nas neće poštediti"

31. 07. 2021. u 14:35:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Pred nama u Bosni i Hercegovini je još jedan sunčan i topao vikend. Nedim Sladić, mladi metereolog NOVE BH upozorava sve ovog vikenda da paze, čuvamo svoju okolinu, jer je trenutak nepažnje dovoljan da izazove požar. 

Kakvo nas vrijeme očekuje za vikend ali i period avgusta, pročitajte u prognozi koju je objavio na svom Facebook profilu Nedim Sladić: 

"Danas će preovladavati uglavnom zapadno i jugozapadno visinsko strujanje s kojim se nastavlja priliv vrele afričke zračne mase, uz nastavak perioda natprosječne toplote, što znači da će i dalje biti vrlo vruće uz dnevne temperature zraka od 35 do 42 °C. Ujedno je to i razlog da nadležne službe proglase crveno upozorenje za veći dio zemlje - službeno sada govorimo i opasnim vrućinama po život populacije", poručuje Sladić. 

Ipak, na srednjim nivoima atmosfere počet će se danas uplitati vlažniji zrak sa sjeverozapada, smatra Sladić i naglašava kako će se zbog kojeg toga atmosfera postepeno destabilizovati, a što se odražava i kroz blaži pad atmosferskog pritiska u prizemlju.

"Na takvu vlagu najprije će odreagovati centralni planinski pojas u vidu razvoja kumuloformne oblačnosti koja će potom odmicati visinskim strujanjima prema sjeveroistoku, djelomično i prema istoku gdje se u drugom dijelu dana očekuje lokalno jači razvoj oblaka s kojim se prognoziraju lokalni pljuskovi i grmljavina, izgledniji linijom sjevernije od Sarajeva rutom prema Tuzli, kao i prema Romaniji i dalje prema granici sa Srbijom", tvrdi Sladić.

Frontalna zona sa pripadajućom ciklonom nalazit će se nad alpskim područjem koja će potom odmicati prema sjeveroistoku i donositi povremeno obilnije pljuskove Sloveniji, Austriji, Češkoj i Švicarskoj gdje može biti i izraženijih nevremena, a usljed produbljenja visinske doline nad zapadnim Mediteranom prema našoj zemlji i istoku Balkana pogurat će se još vreliji zrak sa vrlo snažnim jugozapadnim vjetrovima po visini koji će dijelovima Sjeverne Makedonije, Grčke i Turske donijeti lokalno temperature i preko 45 °C.

"Na području Bosne i Hercegovine one se zaustavljaju na već gore spomenutim vrijednostima - od 35 do 42 °C. Krivac za ovo je vrlo izražena mlazna struja, budući da se nalazimo u blizini razgraničenja područja svježije i vrele zračne mase, odnosno produbljene visinske doline osom od sjeverozapada Europe prema zapadnom Mediteranu s kojom pristiže svježiji, nestabilniji i vlažniji zrak i prostranog termobaričkog grebena koji se osom proteže od sjevera Afrike prema Turskoj.

Jedan od preduslova za nastanak snažnih vjetrova jeste i izražena razlika u temperaturama. Kada imamo razliku u zagrijavanju, tako dolazi i do razlike u atmosferskom pritisku s kojom nastaje vjetar.

Sa nižim atmosferskim pritiskom u prizemlju sa sjeverozapada, a povišenijim sa jugoistoka, u nedjelju, 01.08. jačat će sve više vjetar, najprije primjetan na zapadu i sjeverozapadu, a do popodneva i u cijeloj zemlji. Vjetar će biti umjeren do jak, na planinama sa povremeno olujnim udarima južnog i jugozapadnog smjera koji će poprimiti karakter fena. Jasno je da će to pratiti relativno nisku vlažnost zraka pa će se definitivno stvarati dojam vrlo suhog zraka, a laički rečeno, poput rerne.

Drugim riječima, izostala bi sparina u velikoj mjeri. Uzimajući u obzir da prevladavaju uslovi suše, kombinacija suhe zemlje i visokih temperatura, kao i jakog vrelog fena idealni su za nastanak požara. Stoga ovog vikenda ukoliko boravite na otvorenom, pozivam vas na maksimalan oprez te da budete pažljivi, jer je i jedan opušak cigarete dovoljan da nastane požar.
Navečer će sa sjeverozapada Europe postepeno jačati ogranak anticiklone prema našim područjima s kojim se očekuje priliv nešto svježijeg zraka sa sjeverozapada i promjena visinskog strujanja na sjeverno u nižim visinama, s kojim će se temperature malo sniziti pa je ponedjeljak uvod u nešto lakši dan, no i dalje ostaje vruće uz dnevne temperature od 30 do 35 u Bosni, a u Hercegovini do 38 °C.

U noći na ponedjeljak bi pristizao vlažniji zrak zbog kojeg bi lokalnih pljuskova bilo uglavnom na sjeveru Bosne, te u pojedinim brdsko-planinskim područjima. Oko te južnije od Sarajeva uglavnom ostaje suho. S promjenom smjera vjetra, saharski pijesak bi napustio naša područja.

Konkretno gledano, ni august neće nas poštediti povremeno vrlo izražene vrućine i toplotnih valova koji nepovoljno mogu utjecati na zdravlje stanovništva, a svakako uz navedeno ide i trend suše, budući da se sva zahlađenja svode na ona kratka i od oslabljenih fronti", poručio je Sladić. 


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA