Skupština USK: Konačno usvojen budžet za tekuću godinu

0
Radiosarajevo.ba
Skupština USK: Konačno usvojen budžet za tekuću godinu
Foto: N1 / Bihać

Skupština Unsko-sanskog kantona konačno je usvojila budžet za ovu godinu čime su stvoreni formalni uvjeti za normalno finansijsko funkcioniranje ovog kantona.

Podsjećamo da je, zbog nepostojanja parlamentarne većine, ovaj kanton jedini u Federaciji bio bez odluke o privremenom finansiranju zbog čega je plaća kasnila prije svega zdravstvenim radnicima, potom policijskim službenicima, a od 1. februara u apsolutnoj je finansijskoj blokadi, piše FTV.

Današnja sjednica održana je online. Na taj na stvoreni su uvjeti da u sjednici učestvuje zastupnik Anel Šahinović koji je na liječenju u Turskoj i osigura taj presudni 16. glas. Ipak, iako je Šahinović bio tu prisutan samom usvajanju budžeta prethodilo imenovanje nove ministrice pravde. Od danas tu funkciju obnaša Sanja Mujakić koja je četvrti glas SDP-a u Vladi USK-a.

Dragan Bursać: Optuženik za ratne zločine počasni građanin nakaradne Banjaluke!

Dragan Bursać: Optuženik za ratne zločine počasni građanin nakaradne Banjaluke!

Budžet je usvojen u iznosu od 281 milion maraka, što je za 5 miliona više od prvobitno predloženog i donosi uvjete za osiguranje povećanja plaće zdravstvenim radnicima, policiji i prosvjetarima. Naime, prema riječima premijera USK-a svi budžetski korisnici imat će osnovicu za obračun plaće 320 KM, a isplata januarske počinje već sutra.

Prethodna dva mjeseca ovdje se sve svodi na političku trgovinu ko će biti ministar čega, ko će kome šta ustupiti kako bi se ili formirala nova manjinska vlada ili očuvala ova aktualna.

Na spornom snimku predsjedavajući Skupštine zastupnicima koji čine tzv. četvorku, ustvari on govori na tom snimku da je razgovarao sa predstavnicima tzv.četvroke i nudio im direktorske i ministarske fotelje, ali da oni nisu bili zainteresirani.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije