Skupština KS: Utvrđen Nacrt zakona o podršci povratnicima u Srebrenicu

2
Radiosarajevo.ba
Skupština KS: Utvrđen Nacrt zakona o podršci povratnicima u Srebrenicu
Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba / Igor Stojanović

Nacrt zakona o podršci povratnicima u Srebrenicu uputila je Skupština KS u javnu raspravu u trajanju od 60 dana.

Kako je u svom uvodnom obraćanju istakao predlagač ovog zakona zastupnik Igor Stojanović, Kanton Sarajevo na ovaj način želi kroz sistemsko rješenje obezbijediti trajnu podršku povratnicima u ovu općinu, te dati još jedan doprinos u implementaciji Aneksa 7 Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini.

Ovim zakonom se utvrđuju mjere za ubrzanu obnovu i razvoj općine Srebrenica, podrška održivom povratku povratnicima i žrtvama genocida počinjenog u ovom gradu, kao i članovima njihovih porodica.

Među poticajnim mjerama, zakon predviđa obnovu i rekonstrukciju stambenih objekata povratnika, obezbjeđenje infrastrukturnih kapaciteta za povratnike kao što su elektrifikacija, vodovodna i saobraćajna infrastruktura, izgradnja i osposobljavanje zdravstvenih i vjerskih objekata.

Također, povratnicima u Srebrenicu želi se obezbijediti viši kvalitet života, kroz poboljšanje stambenih kapaciteta, obezbjeđenje pristupa novim tehnologijama i internetu, kroz adekvatnu zdravstvenu zaštitu i kreiranje novih radnih mjesta, obezbjeđenje potrebnih prekvalifikacija povratnika, kroz odgovarajuću socijalnu pomoć, te mogućnost dobijanja potrebne besplatne pravne pomoći.

Ovim povodom ovratio se i predsjedavajući Skupštine opštine Srebrenica Ćamil Duraković koji je pozdravio opredjeljenje Kantona Sarajevo u obezbjeđivanju svih oblika podrške i pomoći koja je povratnicima u Srebrenicu itekako potrebna.

Sa današnje sjednice Skupštine KS upućen je poziv i drugim kantonima i nivoima vlasti da na sličan način budu dio sistemske pomoći općini Srebrenica.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije