Usvojen Nacrt zakona o javnom prijevozu putnika u KS

0
Fena
Usvojen Nacrt zakona o javnom prijevozu putnika u KS
Foto: Centrotrans / Ilustracija

Skupština Kantona Sarajevo danas je, u skladu sa Federalnim zakonom, usvojila Nacrt zakona o javnom prijevozu putnika u Kantonu Sarajevo.

Nacrtom se utvrđuju uvjeti, način i specifičnosti organizacije vršenja prijevoza putnika, tereta, način i postupak organiziranja linijskog i vanlinijskog prijevoza, donošenje tarifnog sistema, ali i kaznene odredbe.

Odredbe zakona se odnose i na prijevoz putnika koji se obavlja taksi vozilom ili fijakerom.

Potraga i dalje traje: Roditelji nestale curice Danke (2) ponovo su u policijskoj stanici

Potraga i dalje traje: Roditelji nestale curice Danke (2) ponovo su u policijskoj stanici

Ministar saobraća KS Adnan Šteta je kazao da je ovakav zakon trebao biti donesen prije 10 godina, stoga će rasprava o zakonu trajati 60 dana, a time je data mogućnost zastupnicima da predlažu izmjene i dopune zakona.

Shodno tome, premijer KS Edin Forto je kazao da je prijevoz putnika u KS jedan od prioritetnih problema koji treba riješiti. Nacrtom zakona se nudi rješenje, jer, kako je rekao „javni prijevoz nije socijalna stvar nego sastavni dio kvalitete života građana“.

Skupština KS je usvojila i izmjene i dopune Zakona o uređenju saobraćaja na području KS.

Također je na današnjoj sjednici utvrđen i Nacrt zakona o cestama Kantona Sarajevo, a kojim se uređuje kategorizacija javnih cesta, upravljanje cestama i pravni položaj upravitelja, planiranje, gradnja, rekonstrukcija, sanacija, održavanje, ugovaranje i ustupanje radova, zaštita cesta i uslovi odvijanja saobraćaja na cestama, kao i koncesija na javnim cestama.

Uređuje se i finansiranje javnih cesta, upravni nadzor nad provođenjem zakona, kazne i druga pitanja od značaja za KS iz oblasti cesta.

Ovim nacrtom zakona predviđeno je i osnivanje Javnog preduzeća Ceste KS.

Javna rasprava o tom nacrtu će trajati 60 dana.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije