Skupština KS: "Tužilaštvo Kantona Sarajevo ne može biti izolovani centar moći"

1
Radiosarajevo.ba
Skupština KS: "Tužilaštvo Kantona Sarajevo ne može biti izolovani centar moći"
Foto: Vlada KS / Skupština

Udruženje tužilaca Federacije BiH, a potom i Kolegij tužitelja Kantonalnog tužilaštva KS, nakon što je Skupština KS oborila izvještaj Tužilaštva KS za 2020. godinu i usvojila zaključak o upućivanju inicijative VSTV-u za smjenu glavne kantonalne tužiteljice Sabine Sarajlija, optužili su “pojedine zastupnike” i “pojedince koji su imali priliku da se obrate” za napade i pokušaje diskreditacije glavne tužiteljice i većeg broja tužilaca a, između ostalog i za neprimjeren utjecaj zakonodavne vlasti na nezavisnost pravosuđa.

Udruženje tužilaca u svom početnom predstavljanju kaže da djeluje u pravcu jačanja ugleda tužilačke funkcije, a Skupština KS ističe da optužbe bez argumentacije na račun predstavnika građana u Skupštini KS zasigurno neće pomoći jačanju ugleda tužilačke funkcije.

“Jačanju ugleda doprinijet će etičan i profesionalan rad, sankcionisanje odgovornih lica u Tužilaštvu KS kojima su službeno utvrđene zloupotreba položaja i teže povrede službene dužnosti, te puno bolji izvještaji o radu. Jedno udruženje tužilaca, kao i Kolegij trebali bi takve pojave javno osuditi, a ne stajati u njihovu zaštitu”, kaže se odgovoru Skupštine KS.

Preminuo Branislav Brano Mićunović, čovjek s američke crne liste

Preminuo Branislav Brano Mićunović, čovjek s američke crne liste

U svojim saopćenjima tužioci oštro osuđuju napade i pokušaje diskreditacije glavne kantonalne tužiteljice, kao i većeg broja tužilaca i tužiteljica Tužilaštva Kantona Sarajevo.

“Nije uputno da tužioci iznesene argumente u parlamentarnoj diskusiji najvišeg zakonodavnog organa Kantona Sarajevo, koji predstavlja većinsku demokratsku volju građana, naziva paušalno napadima i diskreditacijom. Izneseni argumenti su javni, od tužioca se očekuje da uvažava argumente i da na svaki od njih pojedinačno odgovore.

Članove porodica oštećenih i njihove pravne zastupnike nazivate „pojedincima koji su imali priliku da se obrate“ na Skupštini. S obzirom na njihovu tragediju i golgotu koje su proizveli dijelovi pravosudnog sistema kojem pripadate, od vas se očekuje više poštovanja i empatije prema tim ljudima. Umjesto toga, vi spočitavate pravo da se obrate pred Skupštinom Kantona u kojem žive. Kad već glavna kantonalna tužiteljica ne nalazi za shodno da ih primi i sasluša, vrata Skupštine i većine njenih zastupnika biće im uvijek otvorena, kao njihov mehanizam zastupanja i institucionalnog utočišta”, stoji u saopćenju Skupštine KS.

Na tvrdnju da su zastupnici i „pojedinci“ iskoristili „pogodan medijski prostor za obmanjivanje javnosti iznošenjem paušalnih, neprofesionalnih i degradirajućih navoda kojim su dezavuirali javnost“ iz Skupštine odgovaraju da ovakve kvalifikacije na račun javne diskusije Skupštine KS, koja je obilovala argumentima zbog koje bi se Kantonalno tužilaštvo i cjelokupni pravosudni sistem morali duboko zabrinuti, predstavljaju stvarni atak na demokratiju i neprimjeren pritisak tužilaca na zakonodavnu vlast, jedinu koju građani direktno biraju.

“Optužujete nas i da nastojimo utjecati na kadrovska rješenja i smjene, te da prejudiciramo disciplinsku i drugu odgovornost nosilaca pravosudnih funkcija. Nažalost, propustili ste bezbroj prilika da uvažite činjenice iz Izvještaja ad hoc tijela naše Skupštine i druge službene informacije, čija je vjerodostojnost potvrđena na višim pravosudnim instancama, te da sami pravedno i zakonski reagujete kad je u pitanju kadrovsko uređivanje i „čišćenje“ Kantonalnog tužilaštva. Umjesto toga, one koje ste trebali disciplinovati i krivično goniti zbog utvrđenih zloupotreba i težih povreda službene dužnosti, vi ste nagrađivali ili puštali da njihova djela zastare”, kažu u Skupštini Kantona Sarajevo.

Više pročitajte OVDJE

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije