Skupština KS: Predložen Zakon o podršci povratnicima u Srebrenicu

5
Radiosarajevo.ba
Skupština KS: Predložen Zakon o podršci povratnicima u Srebrenicu
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Skupština KS (arhiv)

Predstavnici Naroda i Pravde, SDP-a BiH i Naše stranke zajedno sa samostalnim zastupnicima u Skupštini Kantona Sarajevo u skupštinsku proceduru uputili su Zakon o podršci povratnicima u Srebrenicu.

Na prijedlog Kluba SDP-a, u Skupštini Kantona Sarajevo predstavnici su u skupštinsku proceduru uputili zakon kojim bi se sistemski pomoglo povratničkoj populaciji u Srebrenici. Prijedlog zakona podržali su i iz Naroda i Pravde kao i iz Naše stranke, a osim podrške „trojke“ zakon su podržali i samostalni zastupnici. Očekuje se da će zakon, kada dođe na dnevni red, imati široku podršku i drugih stranaka.

Ne želimo da se Srebrenice sjećamo samo 11. jula. Ljudima u Srebrenici moramo pomoći, to je naša dužnost, obaveza i iskrena ambicija. Težimo ka sistemskim rješenjima koja će omogućiti da podrška bude konkretna, kontinuirana i potpuno transparentna. Vjerujemo da je istinska solidarnost sa povratnicima u Srebrenicu ključna u borbi za istinu i pravdu. Obnova i razvoj Općine Srebrenica od posebnog je interesa za Kanton Sarajevo“, navodi se u saopćenju.

Ovim se Zakonom određuju poticanje mjere za ubrzanu obnovu i razvoj Općine Srebrenica, podrška povratnicima u Srebrenicu i žrtvama genocida počinjenog u Srebrenici, te članovima njihovih porodica.

Spomenuti Zakon za sva lica sa prijavljenim mjestom prebivališta na području Općine Srebrenica, između ostalog predviđa: Ured za podršku u Srebrenici; pravo na besplatno višeškolsko, odnosno dodiplomsko i postdiplomsko obrazovanje; besplatan smještaj u studentskom domu; pravo na besplatnu pravnu pomoć; pravo na besplatno zdravstvo; stimulaciju privrede; smanjene troškove najma poslovnog prostora i drugo.

„Uvjereni smo da je ovo samo početak drukčijeg pristupa povratnicima koji neće biti obilježen uslovljavanjima, netransparentnošću i privremenim rješenjima. Svjesni smo da će ove mjere imati smisla samo ako budu praćene mjerama drugih kantona a posebno viših nivoa vlasti u čijoj je stvarnoj nadležnosti ovo pitanje.

Također, kada je u pitanju Srebrenica, želimo da radimo zajedno sa svima koji mogu i žele pomoći i tu nema i ne smije biti stranačkih ili bilo kojih drugih podjela“, navodi se na kraju saopćenja koje zajednički potpisuju stranke i zastupnici koji su podržali ovaj prijedlog zakona.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije