! / Skupština KS danas o ostavci ministrice Bogunić, poslovanju GRAS-a, ZOI-ja

25. 09. 2019. u 07:53:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Za danas je zakazana sjednica Skupštine Kantona Sarajevo, na kojoj bi poslanici trebali donijeti odluku o prihvatanju ostavke i razrješenju dužnosti ministrice za obrazovanje, nauku i mlade KS Zinete Bogunić, a istovremeno će donijeti odluku o potvrđivanju imenovanja nove ministrice za obrazovanje, nauku i mlade KS Dženise Buljugić.

Na dnevnom redu je i nekoliko prijedloga odluke: o standardima i kriterijima za imenovanje članova Odbora za žalbe javnosti, o preuzimanju prava i obaveza osnivača i usklađivanju organizacije i poslovanja Javne ustanove Apoteke Sarajevo, o davanju saglasnosti na Odluku o izmjenama statuta JU Opća bolnica Prim.dr. Abdulah Nakaš.

Također bi zastupnici trebali donijeti i Odluku o prihvatanju zaduženja po Ugovoru o zajmu između BiH i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD-a) za projekt „Javni prijevoz Sarajevo“, kao i izmjeni Odluke o obaveznoj preventivnoj sistematskoj deratizaciji.

Skupština KS trebala bi razmatrati i Prijedlog odluke o dopunama Odluke o utvrđivanju osnovica, stopa i načinu obračunavanja i uplate naknada za obavezno zdravstveno osiguranje na području KS. Dopuna te odluke odnosi se na kategoriju trudnica i porodilja do šest mjeseci starosti djeteta, koje nemaju mogućnost ostvarenja zdravstvenog osiguranja po bilo kojem osnovu. Ukoliko bude usvojena, tom odlukom bi po prijavljenoj trudnici, odnosno porodilji, paušal bio isplaćivan u iznosu od 20 KM.

Zastupnici će imati priliku da dobiju i informaciju o realizaciji mjera za sanaciju i reorganizaciju KJKP GRAS d.o.o. Sarajevo, za period 1.marta do 30. juna ove godine. Na dnevnom redu je i Izvještaj o poslovanju KJP ZOI '84 Olimpijski centar Sarajevo za 2018. godinu, ali i izvještaji o 11 institucija kulture za 2018. godinu: Narodno pozorište Sarajevo, Sarajevska filharmonija, Pozorište mladih, Kamerni teatar '55, Sarajevski ratni teatar – SARTR, MES - Međunarodni teatarski festival – Scena MESS, Muzej Sarajeva, Historijski arhiv, Biblioteka Sarajeva, Muzej „Alija Izetbegović“, Bosanski kulturni centar.

NEMA KOMENTARA